Re: OSVČ a DPH
Státu odvést musíte. Pokud byste vystavila dobropis, tak jednak by to bylo neoprávněné (proč dobropisovat, když k tomu není důvod, práce byla provedena kvalitně atd.) a jednak dobropis byste musela prokazatelně doručit druhé straně, jinak si dph nemůžete vynárokovat zpátky. Což ovšem znamená, že byste protistraně dala do ruky písemný důkaz, že vám platit nemusí vůbec.
Prostě dph se odvádí podle faktur a ne podle plateb. Takže někdy na tom můžete prodělat, někdy vydělat (když jste vy v pozici toho, kdo nezaplatil, ale kdo má fakturu na odpočet).
Jedinou obranou proti neplatičům je vyžádat si PŘEDEM ZÁLOHU v rozumné výši a pak teprve začít s pracemi. A pak existují různé způsoby vymáhání dluhů - zákonné i ty trochu "mimo", leč funkční.... (ale to sem nepatří). Počkejte si, co vám ještě kdo poradí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 11. 2006 14:48
Prosím o radu: jsem OSVČ, čtvrtletní plátce DPH. V 11/06 jsem vystavila fakturu, kde DPH činí 40 000,--, které já v 01/07 odvedu státu. Co budu dělat, když mi zákazník nezaplatí (dělá to prý běžně)? Mohu dát to DPH nějak do nákladů? Nebo dobropisovat fakturu (práce již byla provedena)? Nejen že budu bez peněz, ale ještě navíc zaplatím! Prosím poraďte!