Re: Dovoz zboží
ano, služba celní deklarace patří také připočítat do základu daně a to v částce bez DPH. Není ale nikde psáno, že se tam zahrnují pouze vedl.služby, které jsou v tuzemsku osvobozeny od daně....
- viz např.§69/3
Nedávno ještě platilo, že se do základu daně připočetla částka za přepravné, i když Vám přepravce fakturoval vč. DPH, protože nemohl vědět a dokázat, že Vy jste tuto částku zahrnuli do základu (i když to ze zákona vyplývalo..), proto je nyní toto upřesnění v zákoně, že doprava atd. je osvobozena na výstupu... při dovozu
Takže při dovozu se má připočítat i částka za přepravu a proclení a z toho vypočítat DPH? Normálně dovoz nedělám, teď jsem měla první nákup z Číny, z toho jsem DPH spočítala, ale z přepravného a proclení ne. Navíc si nejsem jistá i s účtováním. Je to součástí ceny zboží, takže účtovat na 504 nebo na 518? Díky
Co patří do základu daně, máte v § 38, jen z toho nevyčtete, že např. odměna celního deklaranta, co Vám vystavuje JSD, tam patří také (samozřejmě, pokud Vám fakturují např. měsíčně, dáte tam alikvotní část odměny...)
Dočtete se tam ale vše o přepravě, jak ji tam zahrnout.
Co se týče účtování, tak přeprava se normálně zahrnuje k ceně pořízeného zboží, i když toto kupujete v ČR a clo je dle §49 Vyhlášky č. 500/2002Sb. také součástí PC u zásob.
ano, služba celní deklarace patří také připočítat do
>>>základu daně a to v částce bez DPH. Není ale nikde
>>>psáno, že se tam zahrnují pouze vedl.služby, které
>>>jsou v
>>>tuzemsku osvobozeny od daně....
>>>- viz např.§69/3
>>>Nedávno ještě platilo, že se do základu daně
>>>připočetla částka za přepravné, i když Vám přepravce
>>>fakturoval
>>>vč. DPH, protože nemohl vědět a dokázat, že Vy jste
>>>tuto částku zahrnuli do základu (i když to ze zákona
>>>vyplývalo..), proto je nyní toto upřesnění v zákoně,
>>>že
>>>doprava atd. je osvobozena na výstupu... při dovozu
>>Takže při dovozu se má připočítat i částka za
>>přepravu
>>a proclení a z toho vypočítat DPH? Normálně dovoz
>>nedělám, teď jsem měla první nákup z Číny, z toho jsem
>>DPH
>>spočítala, ale z přepravného a proclení ne. Navíc si
>>nejsem jistá i s účtováním. Je to součástí ceny
>>zboží,
>>takže účtovat na 504 nebo na 518? Díky
>***
>Co patří do základu daně, máte v § 38, jen z toho
>nevyčtete, že např. odměna celního deklaranta, co Vám
>vystavuje JSD, tam patří také (samozřejmě, pokud Vám
>fakturují např. měsíčně, dáte tam alikvotní část
>odměny...)
>Dočtete se tam ale vše o přepravě, jak ji tam
>zahrnout.
>Co se týče účtování, tak přeprava se normálně zahrnuje
>k ceně pořízeného zboží, i když toto kupujete v ČR a
>clo je dle §49 Vyhlášky č. 500/2002Sb. také součástí PC
>u zásob.
>**
Díky za odkaz na §. Takže jsem měla vypočítat DPH i ze cla, což nemám. DPH je už odevzdané, daňová povinnost se sice nezvýší, je nutné podávat opravné DPH?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 11. 2006 15:31
Dobrý den, dovážíme zboží ze 3.země. Do základu daně u dovozu se zahrnují služby přímo vázané na dovoz, které jsou v tuzemsku osvobozeny od daně. Patří tam také vedlejší náklady, takže např.služby celní deklarace. Ale firma, která nám tyto služby zajištuje, fakturuje s DPH. Tudíž jsou tyto služby již jednou zdaněné. Máme tyto náklady znovu připočítat do základu pro odvod DPH u dovozu? Prosím zkušené o radu, za odpověď moc děkuji.