Re: Je to pravda?
Vedeme PÚ, takže to mám správně já. Díky. Mimochodem, nadpis tam je, je to tak těžké si ho přečíst?
Je to pravda ? není žádný nadpis - měla jste napsat např " DPH u záloh ? " aby bylo zřejmé čeho se dotaz týká. Ať se tím nadpisem můžem všichni řídit při hledání odpovědí a zbytečně ten dotaz neotvírají lidé, kteří se specializují na jiné sféry, např. mzdové účetní. Pán má pravdu.
Ale no tak, Petro, skutečně je lepší, když do nadpisu uvedete stručně, čeho se dotaz týká. Pak to může být i nadpis "kdo s kým?" a dotaz otevřou jen ti, které to zajímá. I v této diskusi se najdou dotazy netýkající se účetnictví a daní (v nadpisu je to uvedeno) a dostane se jim odpovědi. Snad víte, že problematika účetnictví a daní je široká a existuje i specializace účetních a daňařů.
Ušetříte tak čas odpovídajícím a spíše získáte i fundovanou odpověď.
Prosba k tazatelce i k dalším
Prosím, pro příště dávejte do nadpisu příspěvku popis, čeho se váš dotaz týká. Zvýšíte tak šanci, že si vašeho dotazu někdo všimne. Pamatujte prosím, že zdejší odpovědi slouží jako znalostní databáze pro hodně lidí, takže pro vyhledávání a porozumění souvislostem je dobré zachovávat určitá pravidla. Děkujeme za pochopení ;-)
PS: Děkuji kolegům a kolegyním, kteří se to tazatelce již snažili vysvětlit ;-)
Přes různé připomínky odpověď nezazněla:
Pokud jste vystavila zálohovou fakturu s DPH, záleží na datu, kdy jste přijala zálohovou platbu:
- k datu vystavení zál. faktury (minimum případů) - zál. fa může plnit funkci DD (za předpokladu, že vedete účto - jak uvádíte)
- později (většina případů) - zál. fa není v žádném případě DD, vyčíslení DPH pouze informativní, k datu přijetí platby nutno odvést DPH + vystavit DD (DD k přijaté zálohové platbě), aby si odběratel mohl odečíst DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 11. 2006 12:09
Paní z jiné firmy (účetní) mi tvrdí, že ze zálohové faktury, kterou jsem jí vystavila s DPH, si tuto DPH nesmí odvést (dát ji do daň. přiznání). Je to pravda?
Šéfová mi zase řekla, že je nějaký nový předpis, který říká, že na zálohové fa. se DPH dávat může.
Jak to tedy je?
Díky.