Nemocenská před nástupem na mateřskou

• (neregistrovaný)

12. 4. 2017 12:47

Dobrý den, mám dotaz od 1.5.2017 nastupuji z důvodu komplikace těhotenství na nemocenku, ale přemýšlím, že si vyčerpám dovolenou ,kterou mám 20 dní, termín porodu mám 4.10.2017.Anebo může mi dovolenou proplatit zaměstnavatel?Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 4. 2017 5:46

Vlasta (neregistrovaný)

Proplatit dovolenou lze pouze při ukončení pracovního poměru. Podle data porodu byste měla nastoupit na MD 23.8.2017, ta by měla trvat do 6.3.2018. Před uplynutím tohoto data požádáte zaměstnavatele o čerpání dovolené za rok 2017, tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, (§ 217 odst. 5 Zákoníku práce – zaměstnavatel je povinen této žádosti vyhovět), dovolená by se Vám neměla krátit, protože od 1.5.2017 do 22.8.2017 nezameškáte 100 pracovních dnů. Zároveň požádáte o čerpání dovolené za rok 2018, nárok by Vám měl též vzniknout v plné výši, protože mateřská dovolená  i čerpaná dovolená se posuzují jako výkon práce, splníte tím podmínku odpracování 60 dnů v kalendářním roce 2018 a dovolenou vyčerpanou podle §217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit (§ 223 odst. 1 ZP). Po vyčerpání dovolené teprve nastoupíte na rodičovskou dovolenou. O výplatu rodičovského příspěvku požádáte bezprostředně po skončení MD, čerpání dovolené nemá vliv na výplatu RP.

• 18. 4. 2017 12:02

ivzez

Souhlasím s odpovědí paní Vlasty, nevyčerpanou dovolenou lze proplatit jenom při skončení zaměstnání.

I já bych Vám doporučila o čerpání dovolené (pozor, abyste nepožádala o proplacení, tomu by zaměstnavatel nemohl vyhovět)
      požádat písemně (!!) až těsně před skončením MD, protože tak Vám vznikne nárok i na celou dovolenou za rok 2018.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).