Re: OSVČ a výpomoc další osobou s ŽL
Firmy, které se chtějí vyhnout problémům při spolupráci s osobami samostatně výdělečně činnými, by měly své smluvní dokumenty formulovat tak, že druhá smluvní strana bude dodávat služby, respektive dílo (konkrétní zakázka) s tím, že ve smlouvě by měl být stanoven pouze termín dodání. Jinak řečeno, není-li ve smlouvě stanoven druh práce, ale její výsledek, nejde o pracovní poměr. Dále lze podnikatelům jen doporučit, aby se ve smlouvách vyhýbali pojmům a formulacím, které by byly typické pro pracovní smlouvy, jako je určení druhu a místa práce, pracovní doby, výkon práce výhradně pro objednatele, počet hodin a podobně.
Re: OSVČ a výpomoc další osobou s ŽL
Pokud citujete část nějakého publikovaného článku, je lépe dát odkaz:-) aby bylo vidět kdo a v jakých souvislostech to napsal. např. takhle:
http://podnikani.idnes.cz/svarcsystem-ucinny-genialni-ale-stale-nelegalni-fu6-/p_dane.asp?c=A060718_135423_p_dane_vra
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
25. 11. 2006 18:55
Prosim o radu, jak co nejlepe "zlegalizovat" nasledujici sitiuaci:
Jsem OSVC se ŽL (montaze stinici techniky a garazovych vrat). Nemam zadne zamestnance, ale jelikoz je treba pro montaz dvou lidi, chodi mi nekolikrat za mesic (ne pravidelne) pomahat "brigadnik" tez ze ŽL na dokončovaci stavebni prace (ma vsak jeste i jiny prijem, jine zamestnani). Mzdu mu davam hodinovou, tzn, treba 1x mesicne 7000,- (on vystavi fakturu, ja proplatim). Vim, jedna se zrejme o svarcsystem, ale slysel jsem, ze to lze nejak smluvne osetrit a spravne formulovat (myslim jak objednavku, tak i fakturu) a riziko tim trochu minimalizovat. Poradi nekdo?
Predem moc dekuji zkusenejsim. Kipala