Re: Ukončit činnost OSVČ, nechat si jen
Osobně bych neviděla žádný prospěch z toho zrušit OSVČ. Odvody za zaměstnance jsou daleko vyšší. Platit si sociálku (hlavně na důchod) je výhodnější jako OSVČ. Taky se může hodit něco na OSVČ přefakturovat, kdyby s.r.o. potřebovala a podobně. Jana F.
Děkuji moc za reakci.
Takže nejlepší by bylo si sem-tam něco vyfakturovat na s.r.o. a nastavit si to tak, aby mi zisk vyšel akorát na minimální daň? Tím pádem bych počítám platil i minimální zdravotní a sociální?
Z vaší praxe, co se tak dá fakturovat, když činnost OSVČ a s.r.o. se v podstatě kryje? V s.r.o. jsem jediným jednatelem a nikdo jiný v něm není, pokud by to mělo mít na něco vliv.
Děkuji,
Petr
Mám na to jiný názor.
Dle mého nemůžete své s.r.o. "jen tak" fakturovat.
Jakýkoli příjem z práce pro společnost je z hlediska daně z příjmu chápán jako příjem ze závislé činnosti § 6/1/b ZDP a podléhá odvodům sociálního a zdravotního pojištění, proto ho nemůžete fakturovat, zvláště jedná-li se o stejný předmět podnikání, tam je to bez diskuze.
Navíc pro jednatele obchodních společností platí zákaz konkurence:
§ 136 Obch. Z.: Nevyplývajíli ze společenské smlouvy nebo stanov další omezení, jednatel nesmí podnikat v oboru stejném nebo obdobném oboru podnikání společnosti ani vstupovat se společností do obchodních vztahů.
Pokud jste však jediný společník, nehrozí že byste sám na sebe podal žalobu.
O tom zákazu konkurence jsem se dočetl, že jde spíše o ochranu samotné společnosti před jednatelem, nikoliv že by to nějakým způsobem napadal FÚ. Ostatně to píšete i v poslední větě, pokud jsem to tedy správně pochopil?
Co se týče fakturace, jak to nějak elegantně provést? Na OSVČ mám ŽL na práce na elektrických zařízeních (vázaná činnost), kterou s.r.o. nemá. Mohl bych si tak fakturovat nějaké práce, které s.r.o. vykonávat nesmí (nemá na ni ŽL)? Konkrétně jde o ŽL "Výroba, instalace a opravy elektronických strojů a přístrojů", který je podmíněn elektrikářskou zkouškou. Dále mám na OSVČ klasický nákup a prodej, ale to je asi k ničemu.
Petr
Přesně tak, žalobu může na jednatele podat pouze společnost, takže v tomto směru Vám nic nehrozí.
-------------------
Hodně se o tom tady diskutovalo a jde jen o to, jak si vyložíte zákon: ZDP tvrdí, že příjmem ze závislé činnosti jsou příjmy za práci členů družstev, společníků a jednatelů společností s ručením omezeným a komanditistů komanditních společností, a to i když nejsou povinni při výkonu práce pro družstvo nebo společnost dbát příkazů plátce.
Podle tohoto byste měl jakoukoli práci, kterou odvedete pro společnost danit jako mzdu.
Častý je výklad, že pokud se jedná o příležitostnou práci, kterou nemá s.r.o. jako předmět podnikání, může společník fakturovat (např. poseká zahradu na pozemku s.r.o. a má k tomu ŽL), ale v zákoně toto nenajdete :-(
Pokud si dle tohoto výkladu budete fakturovat určitě by to mělo jít prokázat a být za cenu obvyklou.
Nic to však nemění na tom že byste si jako jednatel a společník s.r.o. měl vyplácet alespoň minimální odměnu (důležité z hlediska uznávání cestovních náhrad, atd.)
Co se týče zkoušek, odpovídala jsem Vám níže. Na s.r.o. není problém nechat si přidělat ŽL. Výroba, instalace a montáž elektronických zařízení je řemeslná činnost, kterou prokazujete zkouškou, kterou máte na Vás jako FO. Tu předložíte Živnostenskému úřadu a ten Vás zapíše jako osobu odpovědnou za tuto řemeslnou živnost a vydá ŽL s.r.o..
Diskuze k tomuto tématu:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=194589
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=250383
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=113236
http://www.dainpo.cz/poradna/cestovne_spolecnikovi.htm
Děkuji, diskuze projdu.
Teď mě ještě napadlo, že bych to mohl provést následovně:
V současné době vystavuje s.r.o. faktury mému otci (OSVČ) na nějaké práce. Za práce otec může platit OSVČ, namísto s.r.o. 9tj. i faktury bych vystavoval já jako OSVČ). Tím by se zajistil nějaký zisk u OSVČ a přitom by se nefakturovalo z OSVČ na s.r.o.
Nevadilo by pak ale, že moje OSVČ fakturuje otci? Nevadí i tam příbuzenecký vztah?
Koukám, že jsem systém fakturací popsal jaksi zmateně, tak se to pokusím popsat lépe:
Cíl je dostat peníze z s.r.o. na OSVČ.
V současné době:
- Chtěl bych z OSVČ vystavovat faktury svému s.r.o., což by mohlo narazit.
- Současně s.r.o. vystavuje faktury otci (OSVČ)
Nová verze by mohla být:
- Otec fakturuje mně (OSVČ), čímž dosáhnu zisk tak, abych zaplatil minimální daň. Fakturované služby bez problémů obhájím a s.r.o. se z toho elegantně vyloučí - šlo by to tak?
Další věc je, že peníze z s.r.o. bych tahal pouze jako rozdělování zisku (fakturace OSVČ by odpadly). Může se stát, že FÚ se bude dívat i na tento rozdělený zisk společníkům jako na příjmy ze závislé činnosti a bude ho chtít ještě nějak dále dodanit? Přijde mi to poměrně převrácené na hlavu, ale možné je vše. Podotýkám, že jako jednatel si nevyplácím žádnou mzdu a ani bych to nerad zaváděl (zase odvádět soc. a zdrav., dohadovat se se sociálkou atd).
Finálně bych to viděl takto:
- OSVČ by měla zisk tak akorát na minimální daň, z toho by se poplatilo sociální a zdravotní. Příjmy OSVČ by nebyly nijak svázány s s.r.o.
- Většinu svých peněz bych měl z s.r.o. ve formě rozděleného zisku (doufám, že se to tak jmenuje), který se zdaní těmi 25% (nebo kolik to je) a soc. a zdrav. se z toho již neplatí.
Je to nějak napadnutelné?
>Nová verze by mohla být:
>- Otec fakturuje mně (OSVČ), čímž dosáhnu zisk tak,
>abych zaplatil minimální daň. Fakturované služby bez
>problémů obhájím a s.r.o. se z toho elegantně vyloučí -
>šlo by to tak?
Otec OSVČ může fakturovat Vám OSVČ. Ale pozor jak jsem upozorňovala. Musí to být výdaj prokazatelně vynaložený na dosažení, zajištění a udržení Vašich příjmů, za cenu obvyklou.
>
>Další věc je, že peníze z s.r.o. bych tahal pouze jako
>rozdělování zisku (fakturace OSVČ by odpadly). Může se
>stát, že FÚ se bude dívat i na tento rozdělený zisk
>společníkům jako na příjmy ze závislé činnosti a bude ho
>chtít ještě nějak dále dodanit? Přijde mi to poměrně
>převrácené na hlavu, ale možné je vše. Podotýkám, že
>jako jednatel si nevyplácím žádnou mzdu a ani bych to
>nerad zaváděl (zase odvádět soc. a zdrav., dohadovat se
>se sociálkou atd).
S tím může být problém, nějaké odměny za práci pro společnost byste si měl vyplácet, lze třeba i alespoň jednou za rok v nějaké adekvátní výši k výsledku hospodaření společnosti (jednatel pobírá odměnu ne mzdu, odměna má charakter příjmu ze závislé činnosti). Opravdu se může stát, že jinak Vám budou doměřeny odvody pojištění.
>
>Finálně bych to viděl takto:
>- OSVČ by měla zisk tak akorát na minimální daň, z
>toho by se poplatilo sociální a zdravotní. Příjmy OSVČ by
>nebyly nijak svázány s s.r.o.
>- Většinu svých peněz bych měl z s.r.o. ve formě
>rozděleného zisku (doufám, že se to tak jmenuje), který se
>zdaní těmi 25% (nebo kolik to je) a soc. a zdrav. se z
>toho již neplatí.
Sazba daně z příjmu právnických osob je 24%, ale pozor!!! Pokud si budete chtít podíl na zisku vyplatit musíte zdanit ještě srážkovou daní 15%, která odvodům sociálního ani zdravotního pojištění nepodléhá.
>S tím může být problém, nějaké odměny za práci pro
>společnost byste si měl vyplácet, lze třeba i alespoň
>jednou za rok v nějaké adekvátní výši k výsledku
>hospodaření společnosti (jednatel pobírá odměnu ne mzdu,
>odměna má charakter příjmu ze závislé činnosti). Opravdu se
>může stát, že jinak Vám budou doměřeny odvody
>pojištění.
Hmm, to znamená, že když si vyplatím podíl na zisku třeba milion korun, tak FÚ mi zdaní celý ten milion?
Pokud bych si vyplatil nějakou tu odměnu, řekněme 1x za rok co já vím, 20 tisíc (?), jak pak probíhá placení soc. a zdravotního? Předpokládám, že budu mít stále OSVČ, lze to provést nějak elegantně bez toho, abych musel na s.r.o. hlásit zaměstnance atd? Dosud jsem nikdy žádného zaměstnance neměl a dost se těchto věcí děsím. Pokud by se to provádělo tak, že do přiznání OSVČ bych do nějaké kolonky pouze vepsal výši odměny a odvedl z toho daň, tak by to bylo celkem jednoduché.
>Sazba daně z příjmu právnických osob je 24%, ale
>pozor!!! Pokud si budete chtít podíl na zisku vyplatit
>musíte zdanit ještě srážkovou daní 15%, která odvodům
>sociálního ani zdravotního pojištění nepodléhá.
Ano, tady jsem to popletl já, je to těch 24+15% a počítám s tím.
Take dekuji za reakci.
Takže pokud by jednatel jako OSVČ nic s.r.o.-čku nefakturoval, ale bral by si z s.r.o. pouze podíl na zisku, nemohl by FÚ říct "tady z toho vyplaceného podílu na zisku vezmeme 100 tisíc a ty překvalifikujeme jako odměu ze závislé činnosti" ?
Omlouvám se, špatně jsem se asi vyjádřila. Určitě nelze překlasifikovat podíl na zisku na závislou činnost.
Jenom jsem chtěla upozornit na to, že je dobré společníkovi, pokud není zaměstnancem, vyplácet alespoň nějakou základní odměnu, jinak si nebude moci společnost dávat do nákladů ani jeho náklady na telefonování, cesťáky, apod.
Tuto tématiku jsem probírala docela do podrobna při zakládání společnosti a opravdu z několika zdrojů mi tvrdili, že může být problém, pokud se žádné odměny nevyplácí...
Několikrát se to tu řešilo v diskuzích.
Čistě teoreticky, pokud si tedy odměnu dávat nebudu, budu si pouze rozdělovat zisk, nebudu s.r.o.-čku nic fakturovat, nebudu mít cesťáky atd., může mi FÚ něco doměřit? Jestli se tedy v účetnictví vůbec objeví nějaká částka, kterou by mohli napadnout. Rozdělení zisku to tedy být nemůže, může FÚ sáhnout ještě po něčem jiném?
S tou daní to taky nebude tak jednoznačné, záleží na ostatních příjmech a podepsaném prohlášení...
Nic ve zlém, ale před Petrou smekám za její trpělivost a vám Petře bych skoro radila, abyste se do toho sám nepouštěl a raději se svěřil do rukou nějaké účetní. I když opravdu ocenuji vaši snahu se v tom orientovat sám a za čas tu účetní potřebovat možná ani nebudete. Neberte to ve zlém a věřte, že bych si přála, aby i mí klienti měli takový zájem a přehled. Ale neriskujte :-) Jana F.
Když už jsem se já, který nenávidí veškeré papírování, prokousal podvojným účetnictvím, pochopil dobropisy zálohových faktur do zahraničí, zažil 2 kontroly FÚ za rok 2006 a podobné hrůzy (alespoň pro mě), přeci se nezastavím před nějakými odměnami :-). Jsem v tom vážně naprostý laik, ale rád se ve všem alespoň cirka orientuji sám, protože ve finále argumentace zbude stejně vždy na mně.
Ale opravdu mockrát děkuji za veškerou ochotu, na tomto fóru jsem se opravdu dozvěděl cokoliv jsem potřeboval. Jsou zde fakt skvělí lidé a ještě jednou děkuji.
Petr
A jéje, to jsem trochu narazila :-( S tím fakturováním to nebude tak jednoduché, už se tady o tom dost diskutovalo. Sice se to pořád dělá, ale hrozí nebezpečí, že to bude posuzované jako závislá činnost (§ 6/1/b) se všemi důsledky dodanění a odvodů. Společník by mohl společnosti třeba něco pronajímat, věci nebo prostory.
Spíš jsem to myslela tak, že nějaké zakázky si na sebe napíše společník jako OSVČ. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 11. 2006 10:46
Před koncem roku mám takové dilema.
Prozatím podnikám jednak jako OSVČ a jednak jsem jediným jednatelem v s.r.o., na které jsem převedl prakticky celé podnikání. U fyzické osoby se prakticky nic neděje, tj. posílám vesměs nulové přiznání k DPH, sem tam něco málo nakoupím a prodám (většinou svému s.r.o.).
Chci se zeptat, zda je z nějakého důvodu vhodné zachovat i OSVČ, psát si na něj třeba nějaké faktury s.r.o.-čku, platit si z OSVČ zdravotní a sociální atd? Prostě uchovat OSVČ v chodu.
Nebo OSVČ zcela ukončit, platit si plat a z něj sociální a zdravotní atd?
Chod OSVČ mě nějak extrémně nezatěžuje, takže případné ušetření času není třeba řešit.
Děkuji za náměty zkušenějších,
Petr