Re: platba od FÚ -prosím pomóóóóóóóc
Jak dlouho to účetnictví zpracováváte? Jestli to pro něj děláte aspoň od loňska, měla byste mít přesný přehled o jeho pohledávkách a závazcích vůči berňáku z titulu různých daní i vůči obchodním partnerům atd.
Re: upřesnění dotazu
Ano, od loňska. Daňové přiznání mám správně, jednak mi ho tiskne program, a jednak si dělám kontrolu ještě v jiné tabulce. Pohledávky ani závazky vúči FÚ nemá, co se týká ostatních obchodních partnerů, nevím, jaký by to mělo mít vliv na FÚ. Samozřejmě, že tam pohledávky jsou. Plnou moc nemám, a abych volala na FÚ si vysloveně nepřeje. Tak právě nevím,co mám zaúčtovat. Ještě jednou děkuji.
neberte to, že ho mám za podvodníka, ale už se taky stalo, že si chtěl podnikatel před vánoci přilepšit a aniž řekl své účetní, šupl na fú opravné, kam si dodal fiktivní fakturu do vstupů:-) já bych pod nějakou záminkou vymámil plnou moc k nahlížení do spisů, a šel tam:-)
Jindy na berňák můžete volat a teď najednou ne? Já mám tedy plné moci od většiny klientů (vlastně možná od všech) a s berňákem normálně komunikuju. Zkontrolujte, jestli máte srovnané všechny ostatní daně a jestli máte v pořádku i všechna dph zpětně, myslím přiznání X platby. Pokud ano, tak se přikláním k názoru 1234, že tady něco silně nehraje.
Re: no právě....
Přesně moje řeč. Na moje námitky, co až na to FÚ přijde, jim prý řekne, že tedy jako MYSLEL, že je to jejich přiznané penále za opožděnou platbu. Že mne tím postaví do role idiota je mu fuk, a že si je proti sobě poštve nechápe. Vůbec s ním není řeč, a právě protože nechci v tom účtování mít hokej, tak netuším, co s tím. A za jeho zády tam fakt volat nechci. Ale všem Vám děkuji za názory, alespoň jsem se utvrdila v tom, že je nesmysl, aby FÚ sám od sebe něco jen tak platil.
Krásný večer všem přeje nešťastná Petra.
Nebyla bych nešťastná, ale začala jsem být pořádně zvědavá, jak to opravdu je. Asi bych to nevydržela a na FÚ zavolala. Řekla bych třeba, že se paní na FÚ asi spletla v částce, že mi to vychází jinak a klidně bych předstírala, že v tom mám binec. Občas z nich člověk něco vytáhne i přes telefon, když jde o upřesnění plateb.
Bylo by od vás milé, Petro, kdybyste nám potom prozradila, jak to bylo :-) Ta teorie 1234 mi připadá až moc fantastická, to snad ani není možné, i když kdo ví :-) Jana F.
Petro, je sice blbý dělat něco za zády klienta, ale aby se nestalo, že na to časem berňák přijde a klient to hodí na vás = na blbou účetní, která to určitě zvorala a ještě špatně zaúčtovala, ani si nevšimla a neupozornila ho... Abyste neměla ještě na krku nějaký trestní čin, nějaké spolupodílnictví, zkrácení daně či co - v těch paragrafech se moc nevyznám, ale jakožto jediná účetní byste prostě MĚLA vědět o každé koruně ve firmě. A berňáky mívají účty v pořádku. Takže bych na vašem místě vážně přemýšlela o tom, že na berňák zavolám nebo možná spíš dojdu osobně za referentkou a zeptám se jí na to. S lidmi z berňáků mám celkem dobré zkušenosti, dá se s nimi domluvit, když je na ně člověk slušný a příjemný, tak oplácejí tímtéž. Přišla bych se tam zeptat slušně, že "Prosím prosím, mně to nějak nevychází a jestli by mi mohli pomoct a vysvětlit, že mám na přiznání toto a oni vracejí toto, a co v té částce všechno je?" Je možné, že jste třeba fakt něco přehlédla nebo o něčem nevíte, prostě klient opomněl cosi sdělit. Pak si to vysvětlíte a bude vše OK. Anebo je to nějaká levota - a v tom bych teda nechtěla být namočená. Mám radši fér hru a vy asi taky, když se tady ptáte. Držím palce, ať to dopadne dobře - a dejte vědět, jak to vlastně bylo prosím. Bude to zkušenost pro nás všechny tady. Díky :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 11. 2006 15:12
Dobrý den,
moc prosím o Vaše rady. Zpracovávám účetnictví klientovi, kterému vznikl ve II. Q nadměrný odpočet. FÚ však vrátil částku vyšší - trojnásobek. Na můj dotaz, cože mu to z FÚ vrátili (chybí jakýkoliv výměr) mi klient odvětil, že částka přišla se 45 denním zpožděním, tudíž on předpokládá, že je to úrok z prodlení. Nemůžu volat na FÚ, a tak se Vás ptám: je to možné, že by oni sami od sebe bez výměru vyplatili penále? A pokud ano, poraďte prosím, jak to mám zaúčtovat. Jeto mimořádný daňový výnos?
Mnohokrát děkuji. Petra