Prodej bytu a dan z převodu nemovitosti

• (neregistrovaný)

28. 11. 2006 10:46

Dobrý den,asi před 2 dny proběhl v TV pořad ,kde se řešila neznalost pracovníků některých FU.Já přímo jsem pořad neviděla ale z doslechu vím ,že se v něm řešila tato problematika:
    Pokud jsem majitelem bytu a obývám jej víc jak 1 rok a byt prodám z důvodu získání nového bydlení,je tento prodej osvobozen od daně z převodu nemovitost.Ptám se jestli mi někdo dá za pravdu.Je to tak ? děkuji a pokud ne, kde to v zákoně najdu ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2006 11:06

Petra (neregistrovaný)

Re: Prodej bytu a dan z převodu nemovit
      Vztahuje se to na dobu kratší než dva roky:

§ 4 ZDP
      (1) Od daně jsou osvobozeny
      a) příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby.

• 28. 11. 2006 11:16

danila (neregistrovaný)

obávám se, že jste osvobozena jenom od daně z příjmu dle výše uvedeného paragrafu.
      daň z převodu nemovitosti asi budete muset plati
      více z357/1992 §20

• 28. 11. 2006 11:41

Petra (neregistrovaný)

pokud máte byt v osobním vlastnictví platíte při prodeji daň z převodu nemovistostí, pokud prodáváte byt družstevní (tedy pouze právo) daň z převodu nemovistostí se neplatí
      ten pořad v TV se týkal jen osvobození od daně z příjmu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).