Re: Loňská faktura!!!!!!!!!!!!!!
Obávám se, že jediné řešení bude opravit DP za loňský rok ve smyslu opravit výkaz o majtku a závazcích a tím opravit i počáteční stavy pro rok 2006 pro přechod do účetnictví. Jinak to tam asi nedostanete, protože obzvláště při přechodu z DE na účetnictví jsou finančáci šťouraví . A 300 tis.se asi jen tak nezahazuje.
Jelikož šlo v loňském roce o DE, tak bych to tak dramaticky neviděla. Na tu fakturu přijatou bych dopsala, že došla pozdě (nějaké letošní datum) a zaúčtovala bych ji normálně do letošních nákladů. Daňově to vyjde nastejno. Kdyby bylo vloni už podvojko, bylo by to horší. PS: Proč tolik vykřičníků v nadpisu? :-)
A myslíte že je nutné podávat opravné DP jen kvůli změnám ve výkazu? Počáteční stavy opravit určitě.
Dodatečné přiznání se podává kvůli změnám daňové povinnosti, což v tomto případě není splněno, protože za r.2005 se daňová povinnost nemění. Takže řešení je, jak píše kolegyně výše - BUĎ opravit počáteční stavy podvojka (a do r.2005 přiložit opravené výkazy s poznámkou, co se opravovalo a proč) NEBO jak jsem psala výše, zařadit tu fakturu do letošních nákladů (letos to ještě lze, když vedou první rok podvojko; v příštím roce by to se staršími fakturami už nešlo) a normálně zaplatit. Tak jako tak to dostanou do nákladů r.2006, což je v pořádku.
Dobře,takže si opravím prosinec 2005 (DPH).Ale tady ještě vznikla ta chyba,že původní účetní vůbec nevzala na vědomí nějaky přechod na PÚ,takže když už budu něco v roce 2005 opravovat,tak co s přijatými a vydanými neuhrazenými fakturami za ten rok 2005?To bych měla někde dodanit,ne?Omlouvám se za dotaz,ale s tímhle jsem se ještě nesetkala,takže nemám vůbec představu o postupu...Děkuji.P.
Také mám letos jednu FO, kterou převádím na podvojko. Koupila jsem si k tomu knížku, kde bylo vše podrobně popsáno. Nemám jí teď u sebe, ale určitě byla z Anagu nebo Grady, protože jsem si jí objednávala přes internet. Pokud budete mít zájem, pošlu Vám později přesný název i autora.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 11. 2006 7:56
Dobrý den,mohla by mi někdo poradit s následujícím problémem????Pan podnikatel ZAPOMNĚL vloni!!!! dát původní účetní, fakturu na 300 tisíc Kč které chce teď zaplatit:.....Druhá strana má samozřejmě fakturu ve výnosech )vede PÚ),zatímco naše firma ještě vloni vedla DE.Jak vyřešit tento problém?Děkuji předem všem.P.