Stavební spoření

• (neregistrovaný)

29. 11. 2006 8:27

Předem se omlovám, jestli sem tento dotaz nepatří.
    Jedná se o stavební spoření. Platím vždy najednou 18000Kč (12x 1500Kč) ke konci roku. Letošní rok je poslední. A teď k tomu dotazu: poradce mi spočítal, že na kontě st. sp. je tolik finančních prostředků, že bych ten poslední rok nemusel platit celých 18000Kč aby mi byla připsaná státní podpora v plné výši, tj.4500Kč. Nerad bych zaplatil dle rady poradce a potom nedostal st. podporu 4500Kč, ale nějak krácenou.
    Děkuji za případné rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2006 10:30

Hanka (neregistrovaný)

Re: Stavební spoření
      Pojud vím a st.spoř.se zabývám,tak státní podporu dostanete vždy jen k vašemu skutečnému vkladu.Bez vkladu dostanete pouze úroky,které jsou z celé do této doby naspořené částky.
      Další možností je,pokud nechcete využít úvěr,nechat spoření pokračovat dále ve starých podmínkách / tj.NEMUSÍ se ukončovat/ a spořit dále až do výše cílové částky,kterou máte uvedenu na smlouvě.
      Dá se také navýšit cílová částka, ale to už je na delší rozbor.Pokud Vám mohu radit,najděte si ještě jiného poradce,který zastupuje stejnou st.spoř.

• 29. 11. 2006 10:45

anonymous (neregistrovaný)

Váš poradce má samozřejmě pravdu, většinou ke konci spoření jsou již tak velké úroky (ale jenom z naspořené částky, ne ze záloh státní podpory!!!), že by se nemusela vkládat celá částka. Je potřeba se podívat do výpisu, kolik byl úrok za předcházející rok a o tolik dát méně. Ale v praxi to nebývá nijak horentní suma - asi do 2000.

• 29. 11. 2006 13:45

Anet (neregistrovaný)

Pod výpisem z 12/05 mám uvedeno, že základ pro výpočet st. podpory = cca 24 tis. Znamemá to, že se mi 6 tis. převádí do tohoto roku a stačí mi vložit 18-6= 12 tis.???
      Děkuji za odp.

• 30. 11. 2006 15:49

taky spořící (neregistrovaný)

Tak tohle bych neriskovala. Já bych zaplatila celých 18 tis. a je to bez rizika. Navíc bych určitě pokračovala každý rok v tomto duchu
      (tedy 18 tis.) protože než naspoříte celou cílovou částku, tak vám budou nadále každý rok připisovat 4 500,- státní podporu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).