Příjmy z pronájmu při mateřské

• (neregistrovaný)

29. 11. 2006 9:16

Moje klientka si zařídila ordinaci a otěhotněla. Sehnala za sebe náhradu a bude pronajímat zařízení za které sama platí úvěr. Je možné pronajímat ho za nějakou úhradu když přerušila živnost z důvodu mateřské dovolené? Nebo jak to udělat aby ta paní co bude zatím v ordinaci si mohla pronájem zařízení dát do nákladů. A kyž to půjde pronajímat může si proti příjmům z pronájmu dát náklad splácení toho úvěru? Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2006 13:09

JS (neregistrovaný)

Re: Příjmy z pronájmu při mateřské
      Začnu od konce - splácení úvěru není daňově uznatelným nákladem. Pouze zaplacené úroky. Pronajímat ordinaci může. Taky jsem to dělala, kalkulovali jsem cenu. Tu jsme napsali do podnájemní smlouvy (máme souhlas vlastníka nemovitosti s podnájmem). Tuto částku platí podnájemce té paní na mateřské. Pro ni je to daňový příjem. Proti tomu může dát do daňových výdajů - energie, telefon, uklizečku, sestru....
      Ještě je tu jedna možnost - zástupující doktorce nedělat smlouvu o podnájmu, ale vzít ji jako svého zaměstnance.
      Pro OSSZ stačilo prohlášení, že OSVČ pobírající mateřskou, nevykonává činnost osobně.
      Závěrem: činnost bych nepřerušovala!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).