Re: Účtuji správně 022/052
Jde o to, co má na mysli tím "částečná úhrada". Třeba šlo opravdu o zálohu, pak by účtovala dobře.
Pokud by skutečně šlo o zálohu, tak by to bylo dobře 052/221.
Pak fakturace by byla 042/321, nabytí nemovitostí tak, jak je uvedeno výše 021/042 a zúčtování zálohy při zaplacení 321/052 a doplatek 321/221.
Re: Účtuji správně 022/052
Oprava: aby mě zase někdo nechytal za slovíčko, mám na mysli, že účtovala dobře na 052, ale ten zápis 022/052 je samozřejmě špatný.
Re: Účtuji správně 022/052-Ivčo-mrkněte
>>>>Částečné úhrady nákupu nemovistostí jsem účtovala na
>>>>účty 052.
>>>>Nyní v 03/2006 jsme navyli vlastnictví této
>>>>nemovitostí. Tudíž budu účtovat interním dokladem
>>>>022/052 ??
>>>*************************
>>>052 jsou zálohy, měla jste účtovat na 042 a teď
>>>aktivovat
>>>na 021/042
>>>
>>>
>>
>>Jde o to, co má na mysli tím "částečná úhrada". Třeba
>>šlo opravdu o zálohu, pak by účtovala dobře.
>>Pokud by skutečně šlo o zálohu, tak by to bylo dobře
>>052/221.
>>Pak fakturace by byla 042/321, nabytí nemovitostí
>>tak,
>>jak je uvedeno výše 021/042 a zúčtování zálohy při
>>zaplacení 321/052 a doplatek 321/221.
Abych to objasnila.Kupovali jsme objekt ve veřejné dražbě.1.platba byla dražební záloha v r.2005 a 2.platba byl doplatek ceny nemovitosti v r.2006 na jeho základě jsme i dostali potvrzení onabytí vlastnictví. Tudíž žádná faktura. Proto jsem účtovala na účty 052.Jak by jste účtovala v tomto případě Vy?
>
>Oprava: aby mě zase někdo nechytal za slovíčko, mám na
>mysli, že účtovala dobře na 052, ale ten zápis 022/052
>je samozřejmě špatný.
Aha, tak já s dražbou nemám vůbec žádné zkušenosti a nevím, co si mám představit pod pojmem dražební záloha, ale usuzuju, že buď je to částečná splátka ceny nemovitosti, pak by se účtovalo 042/221 a při doplatku zbytky ceny 042/221, a až by vám přišel výpis z katastru, že jste majitelé, tak nabytí 021/042.
Anebo je to nějaký dražební poplatek, který s dražební cenou nemá nic společnýho, tak pak si myslím, že by to šlo určit jako vedlejší pořizovací náklady a účtovalo by se stejně.
Když tak mě opravte, jestli jsem tu "dražební zálohu" pochopila špatně.
Né Ivčo, tu dražební zálohu jste pochopila zcela správně.V tomto případě se chová jako částečná splátka ceny nemovitosti.Mám jen ohradu, vlastníkem se stávám při obdržení Potvrzení o nabytí vlastnictví a né jak píšete Vy až z výpisu katastru nemov? Nebo siněcopletu? Ještě mě tedy zajímá, kdy se bude účtovat o zálohách tj.úč.052, když to v tomto případě není? Děkuji
>>>>>>>účty 052.
>>>>>>>Nyní v 03/2006 jsme navyli vlastnictví této
>>>>>>>nemovitostí. Tudíž budu účtovat interním dokladem
>>>>>>>022/052 ??
>>>>
>>>
>>>Abych to objasnila.Kupovali jsme objekt ve veřejné
>>>dražbě.1.platba byla dražební záloha v r.2005 a
>>>2.platba
>>>byl doplatek ceny nemovitosti v r.2006 na jeho
>>>základě
>>>jsme i dostali potvrzení onabytí vlastnictví. Tudíž
>>>žádná faktura. Proto jsem účtovala na účty 052.Jak by
>>>jste účtovala v tomto případě Vy?
>>>>
>Né Ivčo, tu dražební zálohu jste pochopila zcela
>správně.V tomto případě se chová jako částečná splátka ceny
>nemovitosti.Mám jen ohradu, vlastníkem se stávám při
>obdržení Potvrzení o nabytí vlastnictví a né jak píšete
>Vy až z výpisu katastru nemov? Nebo siněcopletu? Ještě
>mě tedy zajímá, kdy se bude účtovat o zálohách
>tj.úč.052, když to v tomto případě není? Děkuji
Tak ohrada asi skutečně nebude samostatně zapsaná v katastru nemovitostí, takže vlastníkem se asi skutečně stáváte od toho potvrzení, ale to fakt nevím.
O záloze se účtuje tehdy, když například zaplatíte část ceny, kterou vám ale pak zúčtují s vaším závazkem, jako ten první příklad, co jsem uváděla. Zaplatíte část, oni pak pošlou zúčtování, při kterém vznikne závazek zaplatit. Ve vašem případě ale, kdybyste účtovala o záloze, nemohla by se započítat s žádným závazkem, protože žádný nevznikl.
Samozřejmě taky záleží na případu, jak je to případně uvedeno ve smlouvě, zda jde o 1. splátku ceny nebo o zálohu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
29. 11. 2006 11:17
Částečné úhrady nákupu nemovistostí jsem účtovala na účty 052.
Nyní v 03/2006 jsme navyli vlastnictví této nemovitostí. Tudíž budu účtovat interním dokladem 022/052 ??