Re: Pro Aňu - dovoz zbo na opravu apod.
Pokud je zboží dovezeno za účelem opravy a následně vyvezeno. Mělo by být propuštěno v tak zvaném režimu zušlechťovacího styku a né do volného oběhu. Pak nevzniká daňová povinnost. Musí být, ale splněna podmínka, že zboží bude po opravě vyvezeno.
Re: Pro Aňu - dovoz zbo na opravu apod.
díky moc za odpověď a prosím ještě o info, kde bych našla více informací k této problematice, jestli by jste o nějakém zdroji věděla -)). Opravy vyváží vždy zpět, otázkou zůstává, co např. s tím nářadím, které nám Číňani zaslali zpět, protože ho tam naši zaměstnanci při instalaci zapomněli .... (je u toho vyměřené i clo 100,- ..).
Jak by jste naložila s obdrženým JSD u opravy? Založit jen k záznamní povinnosti a kopii poslat na FÚ nebo vůbec neposílat??
Díky za radu -)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 11. 2006 13:03
Dobrý den, prosím o radu ohledně dovozu zboží. Stává se nám, že nám odběratelé z třetích zemích zasílají nazpět části našeho dodaného výrobku k opravě. Dle konzultace se správkyní daně jsem např. v 7/06 nevypočítávala DPH, tedy ani jej neuváděla v přiznání k DPH, kdy nám čínský odběratel poslal řídící desku k opravě. Obdržené JSD (vyměřené clo 100 Kč) jsem pouze založila k záznamní povinnosti a kopii s průvodním dopisem poslala na FÚ s tím, že jsme desku opravili a bez fakturace poslali zpět do Číny. Nyní mám ten samý případ, výrobek k opravě dovezen, obdržené JSD neuvádím do přiznání k DPH, ale zřejmě se oprava bude čínskému odběrateli fakturovat v 11/06. Dále např. v minulém roce zapomněli zaměstnanci v Číně nářadí, které nám pak Čínani poslali do ČR, nářadí bylo procleno, ale v přiznání jej uvedené nemáme. Lze se v těchto případech odvolat na např. na § 71 odst. 3 (osvobození kd daně u vráceného zboží)?? Zde je však uvedeno, že tomuto zboží musí být přiznáno osvobození od cla (v mém v případě ze 7/06 to tak ale nebylo .. bylo vyměřeno clo 100 Kčj).
V současné době máme kontrolu právě na JSD v přiznání k DPH, kontrolní pracovník mi poskytl sjetinu z celního úřadu, podle které kontroluje, že nemáme zaevidovány všechny JSD ... zde však také z velké části jedná o dovoz zařízení na opravu a jeden z nich je nazpět poslané nářadí z Číny .... JSEM POVINNA U TĚCHTO POLOŽEK POČÍTAT DPH Z DOVOZU??
Díky moc za odpověď a trpělivost -)
PS: viděla jsem, že na dotazy tohoto typu odpovídáte často, neměla by jste nějakého tipa na odborný článek týkající se problematiky dovozů?