Re: K dohodě o provedení práce-zdanění
Dohoda o provedení práce je pracovněprávní vztah, vypočtenou daň odvádí zaměstnavatel. Žádnou hodinovou sazbu tam uvádět nemusí, prostě jen sepíšete úkol, který má provést, časový úsek, v jakém bude úkol proveden, počet předpokládaných hodin, potřebných k provedení toho úkolu a smluvená odměna. Pokud ten důchodce není jinde zaměstnán a nemá jinde podepsané daňové prohlášení, podepíše ho u Vás. Na základě toho mu odměnu zdaníte dle měsíčních tabulek (tzn. dle měsíčních daňových pásem- do 10100 = 12%, pak 19% atd.). Pokud pobírá starobní důchod již od loňského roku, pak toto bude výsledná daň, slevu na poplatníka nemá. Pojištění se neodvádí. Vy se musíte přihlásit na finanční úřad jako plátce daně ze závislé činnosti a vypočítanou daň odvedete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 12. 2006 19:25
Jsem OSVČ a má pro mně provést práci důchodce. Práce je vysoce kvalifikovaná s celkovým honorářem cca 50 000,-Kč/dílo, na tuto výši se upraví hodinová sazba, aby honorář odpovídal povolenému počtu hodin.Jak zaplatit daň z příjmu? Zaplatím ji já jako nositel úkolu? Nebo on? Když nemá IČ jakým způsobem? Děkuji za radu.