Re: nákup inventáře -musí být ve fakturá
Ne, to není nutné, stačí, když bude veden v pokladně a když budete kdykoliv schopna dohledat doklad o jeho pořízení. Důležité je jej správně zaúčtovat - asi do evidence drobného majetku. Odepisovala bych jej postupně, dejme tomu tři roky. Pro tento účel mám nadefinovanou analytiku k účtu 022 (mám 022028), kam účtuju drobný majetek, který se sice ze zákona nemusí odepisovat daňově, ale svým charakterem je vhodné ho sledovat v účetnictví a nikoliv ho dát rovnou do spotřeby.
Nákup auta, notebooku -> do spotřeby?!?
Berňák vám to nejspíš nevytkne, protože daňově to udělat můžete. Vytknul by vám to auditor. Auto ani notebook není věc okamžité spotřeby, proto se mi nezdá správné to zaúčtovat hned na 5xx, jednorázově hodit do nákladů a už nikde neevidovat. Určitě bych takovéto daňově odepsané majetky evidovala alespoň v podrozvahové evidenci.
PS: Změnila jsem nadpis, snad se sem koukne ještě někdo další a připíše názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 12. 2006 11:08
Jsme s.r.o., koupili jsme notebook za 21000,-,musím zařadit tento
doklad do přijatých faktur nebo ho můžu proúčtovat pokladním dokladem?
Předem mockrát děkuji.