Živnostenský list a studium

• (neregistrovaný)

4. 6. 2017 11:25

Dobrý den,

řeším takový problém... Před pěti lety jsem se nechal navést do jedné ne-zcela solidní finančně poradenské společnosti. Z toho důvodu jsem si založil ŽL. Na úřadě mi bylo řečeno, že dokud nevydám první fakturu, nemusím se hlásit na sociální, ani zdravotní. Situace se má tak, že mi ŽL běží dodnes, avšak nikdy jsem na něm nic neudělal. Každý rok jsem podával na FÚ prohlášení o nulových příjmech. Celou dobu jsem byl student.

Můj dotaz tedy zní - jak postupovat, když se blíží konec studia? Je můj postup akceptovatelný, nebo mám problém?

Děkuji moc za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 6. 2017 16:01

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

pokud jste studoval a současně byl ( a jste ) OSVČ pak platilo po dobu studia :

Pro potřeby SP :

Samostatná výdělečná činnost se dle ustanovení § 9 odst. 6 zákona o důchodovém pojištění v roce 2015 považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ v kalendářním roce:

byla nezaopatřeným dítětem podle ust. § 20 odst. 4 písm. a) zákona. č. 155/1995 Sb.,
      o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů (studium)

• Tedy po dobu studia jste měl nahlásit na OSSZ že současně podnikáte to doložit ( potvrzením o studiu ) bal by jste považován za vedlejší OSVČ, současně nedosahujete rozhodného příjmu, pro stanovení minimální zálohy. Tedy zálohy neplatíte a jednou ročně doplatíte SP vypočtené ze skutečné výše příjmu. Pokud jste neměl příjem, měl jste podat přehled bez uvedeného příjmu a doplatek by nevznikl, protože tzv. vyměřovací základ by byl nulový.

Pro potřeby ZP :
        Osoby, za které je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát, určuje § 7 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

patří mimo jiné tzv. Nezaopatřené děti :
        Za nezaopatřené dítě se podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, považuje dítě do ukončení povinné školní docházky (kategorie A), a poté (kategorie B) do 26. roku věku, jestliže:se soustavně připravuje na budoucí povolání,

• Tedy pro studenty ( opět potvrzení o studiu ) kteří současně podnikají ( jako OSVČ ), minimální vyměřovací základ neplatí, pokud tyto skutečnosti trvají po celé rozhodné období, tj. po celý kalendářní měsíc, za který se pojistné platí.

Vyměřovacím základem u těchto osob ( OSVČ - studentů ),  je jejich skutečný příjem po odpočtu výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmu, takže mohou platit i méně, než je stanovené minimum.

Takže opět, měl být podán přehled na ZP, + doložením že jste student a ten přehled podáte s nulovým příjmem, tedy vyměřovací základ byl nulový, tedy pojistné nedoplácíte. Protože pojistné je vypočítáno %-tem z VZ, pokud je nulový i doplatek 0,-

To platilo po dobu co jste studoval a podnikal současně, jakmile studium ukončíte máte 4 možnosti :

- necháte si ŽL aktivní, do tuším. 8 dnů nahlásíte na instituce ukončení studia, automaticky se stáváte OSVČ v hlavní činnosti a budete si platit zálohy, alespoň z minimálního vym. základu. ( dostanete výměry ) a dále podnikáte jako OSVČ.

- přerušíte činnost OSVČ, zase vše ohlásíte na dané instituce a evidujete se na ÚP, pak za vás bude platit odvody stát, do doby než vás zaměstnají, nebo než znovu zahájíte podnikání.

- ukončíte OSVČ, a půjdete na ÚP ( to je obdobné  )

- ukončíte nebo přerušíte sám sebe jako OSVČ a na ÚP nepůjdete, pak nejste ani zaměstnanec ani OSVČ ani student, musíte si pojistné ( zde zdravotní )  platit sám za sebe jako osoba bez zdanitelných příjmů, prostě z čeho chcete (  z úspor, dědictví, dividend... atd. ). SP platit nemusíte, pokud se nepřihlásíte k tzv. dobrovolné účasti, ale pamatujte, že po dobu bez plateb SP, se vám to nezapočítává na důchod. ( dobrovolně si platí např. osoby, které se dlouhodobě zdržují v zahraničí ale přesto chtějí ve stáří pobírat důchod v ČR )  ostatní informace najdete na webu čssz a vaší zp.

• 4. 6. 2017 17:40

Lada (neregistrovaný)

Pokud žádnou živnost ve skutečnosti neprovozujete, tak nejjednodušší pro vás bude ten živnostenský list pozastavit nebo zrušit. Jinak by se vám mohla za nějaký čas ozvat VZP a vymáhat po vás dluh na pojistném (klidně i exekucí).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).