Re: Odvod SP a zaměstnanec
Mělo by to vycházet stejně. Ten rozdíl je v nemocenském pojištění, které si většinou OSVČ neplatí, zatímco zaměstnance se nikdo neptá.
zamel zamec OSVČ
Ano, máte pravdu, popletla jsem to... sečetla jsem odvody SP a ZP (5.100) u OSVČ tou součtem dělá kolem 3 tisíc. Za poslední odpověď děkuji. O to mi šlo. Jestli to jde na stejné místo... to co si zaplatí OSVČ a to co zaplatí u zaměsnance společně zam-ec a zam-tel dohromady. Všem se omlouvám za nepřesné vyjádření, někdy je těžké přesně specifikovat problém :) Zuzka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 12. 2006 8:09
Dobrý den, polemizuji nad soc.pojištěním. Zaměstnávám-li zaměstnance, srážím mu ze mzdy 8% na SP a jako zaměstnavatel za něj platím 26%. Chtěla bych vědět, jestli se oba odvody dávají dohromady a tvoří jeden vyměřovací základ pro osobu zaměstnance. Přišla jsem na tuhle věc náhodou, tím, že chci srovnat odvody zaměstance a OSVČ. Tím že OSVČ odvede měsíčně 1.602,- Kč (vč.důchodového) a zaměstnanec odvádí z 15000 HM částku 5.100,- Kč. Z toho mi vyplývá, že zaměstnanec z toho vychází lépe. Děkuji za upřesnění. Zuzka