Re: Autorský honorář-opět prosím zkušené
>Před nedávnem jsem zde prosila o radu a posouzení, zda
>uvažuji správně při sestavování daňového přiznání (šlo
>o radu studentovi s jeho semestrální prací, tak jsem
>se chtěla ujistit, zda to probíráme správně). Moje milé
>kolegyně byly tak laskavé, že mně poradily, že z
>honoráře 3450 Kč lze uplatnit paušální výdaje 40% (šlo o
>jednorázový honorář). Ještě bych si potřebovala něco
>ujasnit, protože zadání pitváme stále znovu, aby mu to
>vešlo do krve (do hlavy). Když jsem si pročetla starší
>příspěvky, týkající se honorářů, nevyzněly jednoznačně.
>V přiznání to bude jako příjem podle § 7? V jednom
>příspěvku se totiž psalo, že FÚ tvrdil, že jednorázový
>honorář patří pod §10 a tudíž je do 20000 (za rok)
>nedaněný.
Já se přikláním k § 7. Za prvé se u § 10 píše, že se jedná o příjmy, "pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9" a autorské honoráře jsou vyjmenovány v § 7.
Za druhé v § 10 se mluví o příjmech z příležitostných činností, ale autorské odměny nejsou odměnami za činnost, ale za užití díla.
A ještě pokud to tak není, prosím, kde je psáno o
>té možnosti 40% paušálu z honoráře?
§ 7 odst. 9 d)
A kromě toho v
>jednom starším příspěvku bylo zmíněno, že honorář
>vstupuje do základu pro výpočet zdravotního pojištění.
>Sociální se z něho neplatí, ale co to zdravotní? Děkuji.
Ano, zdravotní se z něho platí - z. č. 592/92 Sb., § 3a, odkaz 17) odkazuje na § 7 ZDP odstavec 1 i 2.
A ještě poznámka: Pokud by byl tento příjem zařazen pod § 10 1 a), měl by z něj platit sociální pojištění. Viz § 5a zákona č. 589/92 Sb., odkaz č. 56.
Ono se to v praxi neděje, aspoň neznám nikoho, kdo by z příjmů podle § 10/1/a platil soc. pojištění, ale přísně vzato by se mělo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 12. 2006 19:03
Před nedávnem jsem zde prosila o radu a posouzení, zda uvažuji správně při sestavování daňového přiznání (šlo o radu studentovi s jeho semestrální prací, tak jsem se chtěla ujistit, zda to probíráme správně). Moje milé kolegyně byly tak laskavé, že mně poradily, že z honoráře 3450 Kč lze uplatnit paušální výdaje 40% (šlo o jednorázový honorář). Ještě bych si potřebovala něco ujasnit, protože zadání pitváme stále znovu, aby mu to vešlo do krve (do hlavy). Když jsem si pročetla starší příspěvky, týkající se honorářů, nevyzněly jednoznačně. V přiznání to bude jako příjem podle § 7? V jednom příspěvku se totiž psalo, že FÚ tvrdil, že jednorázový honorář patří pod §10 a tudíž je do 20000 (za rok) nedaněný. A ještě pokud to tak není, prosím, kde je psáno o té možnosti 40% paušálu z honoráře? A kromě toho v jednom starším příspěvku bylo zmíněno, že honorář vstupuje do základu pro výpočet zdravotního pojištění. Sociální se z něho neplatí, ale co to zdravotní? Děkuji.