Socialní pojištění

• (neregistrovaný)

19. 6. 2017 15:17

Dobrý den, v únoru 2017 jsem přerušil studium a odjel pracovat na půl roku do Anglie. V ČR jsem souběžně ke studiu OSVČ. Je mou povinností platit zálohy na socialní pojištění, když mi v Anglii strhávají ze mzdy socialní pojištění? Chápu, že je to socialní pojištění v Anglii ale nedavá mi smysl platit soc. ve dvou zemích EU současně stejně jako neplatím zdravotní pojištění v ČR a Anglii souběžně.

Děkuji za, každý názor, radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 6. 2017 16:48

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

pokud jste přerušil také podnikání, a toto přerušení ohlásil na ŽÚ, FÚ, OSSZ a vaší ZP tak nemusíte platit SP.  Pokud by jste ale podnikání nepřerušil, současně s přerušením studia ( tady ale bohužel nevím jak se posuzuje institut přerušení studia ) pokud jako ukončení, pak by platilo, že se stanete OSVČ na hlavní činnost ( plnohodnotným podnikatelem ) a musíte si platit nejen SP ale i ZP sám jako podnikatel v ČR. Pak by platilo, že pokud si vyděláváte něco v GB, z čehož vám strhávají daně v dané zemi a jste li současně daňovým rezidentem ČR, nabízí se možnost vyloučení dvojího zdanění zápočtem či vynětím. ( záleží na smlouvách ČR a GB ) to vám řekne daň. poradce,  který se toto specializuje. 

Více najdete v metodice pro studenty : http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/BD640537-123D-4462-979D-BF11786EAC72/0/letak_studenti_2016_2_finis_web.pdf

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).