Star.důchodce a povinnost organizace

• (neregistrovaný)

7. 12. 2006 11:12

Prosím, poraďte. Jsme MO, zaměstnáváme občana slovenské národnosti. Ten dovršil k 3.12.06 důchodového věku, požádal na Slovensku o starobní důchod a nadále bude naším zaměstnancem. Můžete mi poradit, co z toho pro nás vyplývá za povinnosti? Je to náš 1.důchodce a já tápu.
    1. dodá kopii žádosti o důchod do firmy?
    2. vyhotovím ELDP za r.2006 k 3.12.(nebo 2.12.) a dál už nevystavuji?
    3. za 12/2006 mu ještě náleží sleva na dani na poplatníka a od r.2007 už ne?
    4. ukončím prac.poměr k 3.12. (2.12.) a novou prac.smlouvu na 1 rok - vše na sociálku?
    5. hlásím něco na zdrav.pojišťovnu.
    Prosím, máte-li trpělivost, potvrďte, vyvraťte, popř.doplňte.
    Tisíceré díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2006 11:33

DanaS (neregistrovaný)

Re: ještě doplním
      Vlastně jsem hloupá - asi odhlašuju a přihlašuju na sociální a zdravotní pojišťovnu že?

• 8. 12. 2006 7:22

Petra (neregistrovaný)

ELDP měl mít vystavený už když si šel žádat o SD. Tzn. uzavřený např. k 31.10.06, pokud si zažádal v listopadu, aby se mu zohlednil poslední příjem. Až přinese potvrzení, že je poživatelem SD, nahlásíte ho na ZP s kódem D a na OSSZ nahlásíte změnu. Další smlouvu bude mít na dobu určitou - 1 rok. ELDP se u SD už nevede.

• 8. 12. 2006 9:33

DanaS (neregistrovaný)

Díky, ELDP jsem mu vystavila k 30.9.06 s tím, že druhý ELDP mu vystavím později a na základě toho mu potom důchod přepočítají.
      Ještě poraďte, ten druhý ELDP bude od 1.10. do 2.12.06?
      Děkuji.

• 8. 12. 2006 10:12

Petra (neregistrovaný)

Přesně tak. I když jsem se nesetkala s tím, že by to chtěl někdo přepočítávat, pokud ovšem nemá velké výdělky. Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).