Re: Koeficient DPH
Koeficient pro krácení daně na vstupu( u přijatých plnění) používají ti, kteří fakturují - uskutečňují plnění osvobozená bez nároku na odečet. Tzn. např. nájem nebyt.prostor. V posledním zdaň.období pro DPH v kal.roce se koeficient vypočítá ( viz §76 odst.2 ZDPH) a celý příští rok se používá pro krácení všech vstupů ( přijatých plnění). Bližší postup a výpočty naleznete v § 76 ZDPH.
Výpočet pomocí koeficientu (pro 19% DPH je koeficient 0,1597) se používá v případě, kdy znáte jen částku včetně DPH.
Výpočet pomocí procentuální sazby se počítá, když znáte základ daně. Zkuste to na příkladu:
a) procentuelně: Základ daně 1000 Kč, DPH = 190 Kč (1000 x 0,19), Celkem 1190 Kč (tedy když znáte základ daně)
b) koeficientem: Celkem 1190. Z toho DPH = 190,043 (1190 x 0,1597).
Z toho vyplývá, že daň je o něco málo vyšší. Stát se tím jistí, aby měl v takových případech vyšší DPH než při výpočtu pomocí sazby.
Děkuji, ale je to povinnost tento koeficient používat? A pokud ano, ve kterých případech se musí krátit.
Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 12. 2006 13:35
Prosím jsem uplný laik-student. K čemu je mi koeficient (krácený) pro DPH? Prosím Vás odpovězte mi tak, abych porozumněl, tzn. polopatě.
Děkuji moc.