2 místa výkonu práce x cestovní náhrady

• (neregistrovaný)

7. 12. 2006 13:55

Dobrý den,
    chtěla bych poprosit o radu v této otázce, v minulých diskuzích byly rozdílné názory, tak bych se chtěla ujistit, že to chápu správně. Vycházím z nového ZP + jeho komentáře. Z komentáře jednoznačně vyplývá možnost stanovení více míst výkonu práce. Pravidelné pracoviště se určí podle toho, kde nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance. Př. místem výkonu práce bude Praha (fy tam má sídlo) a Brno (zde je pobočka). Pravidelným pracovištěm by byla Praha, kde se zaměstnanec "zdržuje" více. Budou mu náležet cestovní náhrady při cestě do Brna nebo ne? Jestli jsem to správně pochopila, tak by mu náležet cestovní náhrady a jednalo by se o "cestu mimo pravidelné pracoviště" dle § 152b).. Je to tak?

Předem děkuji za reakce.
    El

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2006 15:46

Jiřka (neregistrovaný)

Re: 2 místa výkonu práce x cestovní náhr
      Naveďte mě - ve kterém § se hovoří o nutnosti a způsobu určování "pravidelného" pracoviště?

• 8. 12. 2006 11:29

El (neregistrovaný)

Je to § 34 odst.2.... v § 152 b) se pak "mluví" o cestě mimo pravidelné pracoviště...

• 8. 12. 2006 13:52

Jiřka (neregistrovaný)

Když to tak čtu, myslím, že se to dá vykládat tak, jak píšete. Tzn. pokud jede z jednoho místa, který má sjednané jako místo výkonu práce a zároveň je to jeho pravidelné pracoviště, do druhého sjednaného místa výkonu, tak by mu náležely cestovní náhrady. Ale logicky mně to přijde jako blbost. Když pojede z Prahy do Brna, tak cest. náhrady budou a když pojede z Brna do Prahy, tak by nebyly.

• 8. 12. 2006 15:31

El (neregistrovaný)

A z čeho usuzujete, že by nebyly, já si myslím, že by byly...

• 8. 12. 2006 20:36

Jiřka (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den,
      >>>>>chtěla bych poprosit o radu v této otázce, v minulých
      >>>>>diskuzích byly rozdílné názory, tak bych se chtěla
      >>>>>ujistit, že to chápu správně. Vycházím z nového ZP +
      >>>>>jeho
      >>>>>komentáře. Z komentáře jednoznačně vyplývá možnost
      >>>>>stanovení více míst výkonu práce. Pravidelné
      >>>>>pracoviště
      >>>>>se určí podle toho, kde nejčastěji začínají pracovní
      >>>>>cesty zaměstnance. Př. místem výkonu práce bude Praha
      >>>>>(fy tam má sídlo) a Brno (zde je pobočka).
      >>>>>Pravidelným
      >>>>>pracovištěm by byla Praha, kde se zaměstnanec
      >>>>>"zdržuje" více. Budou mu náležet cestovní náhrady při
      >>>>>cestě do
      >>>>>Brna nebo ne? Jestli jsem to správně pochopila, tak
      >>>>>by
      >>>>>mu náležet cestovní náhrady a jednalo by se o "cestu
      >>>>>mimo pravidelné pracoviště" dle § 152b).. Je to tak?
      >>>>>
      >>>>>Předem děkuji za reakce.

>>>Je to § 34 odst.2.... v § 152 b) se pak "mluví" o
      >>>cestě mimo pravidelné pracoviště...
      >>
      >>Když to tak čtu, myslím, že se to dá vykládat tak,
      >>jak
      >>píšete. Tzn. pokud jede z jednoho místa, který má
      >>sjednané jako místo výkonu práce a zároveň je to jeho
      >>pravidelné pracoviště, do druhého sjednaného místa
      >>výkonu,
      >>tak by mu náležely cestovní náhrady. Ale logicky mně
      >>to přijde jako blbost. Když pojede z Prahy do Brna,
      >>tak
      >>cest. náhrady budou a když pojede z Brna do Prahy,
      >>tak
      >>by nebyly.
      >
      >A z čeho usuzujete, že by nebyly, já si myslím, že by
      >byly...

No protože podle těch § náleží cesťák při pracovní cestě, což je cesta mimo sjednané místo výkonu práce a při cestě mimo pravidelné pracoviště. Když bude mít jako místo výkonu práce sjednanou Prahu a Brno, přičemž Praha bude určena jako pravidelné pracoviště, tak při cestě z Brna do Prahy nejede mimo sjednané místo výkonu (protože Praha je také sjednané místo výkonu) a nejede ani mimo pravidelné pracoviště (jede totiž do něho). Takže co s tím?

• 11. 12. 2006 8:41

El (neregistrovaný)

Nějak se mi tam nemohla vejít odpověď...
      Napsala jste to logicky, ale mně se to zdá divné, aby jednu cestu náhrady měl a zpáteční ne. Když to vezmu obráceně, tak z komentáře nového ZP mi skoro připadá, jako kdyby to další resp. šířeji stanovené místo vykonu práce + nový pojem "cesta mimo pravidelné pracoviště" tam byl jen z důvodu toho, že pro zaměstnance jsou tyto cesty vlastně dané (povinné) podepsáním pracovní smlouvy a že nejde "v pravém slova smyslu" o pracovní cesty. A to pravidelné pracoviště je stanoveno proto, aby zaměstnanci byly uhrazeny vyšší výdaje na cestu (tzn.do "druhého" místa výkonu práce a zpět), když má stanoveno širší výkonu práce než je třeba v ostatních případech, kdy mají zamci stanovenu jednu obec. A v tom pojmu „Cesta mimo pravidelné pracoviště“ nemůže být myšleno tam a zpátky, když to vlastně není pracovní cesta, takže by se na to nemusely vztahovat „definice“, které jste uvedla…Ale to jsou všechno jen domněnky:o(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).