Zdravotní pojištění pro změně pojišťovny

• (neregistrovaný)

7. 12. 2006 13:57

Lámu si hlavu nad tím, zda je možné, abych při změně zdravotní pojišťovny musel v úhrnu zaplatit oběma pojišťovnám více, než když bych platil v případě, že bych celý rok zůstal u té samé pojišťovny?

Došlo k tomu před několika lety, kdy jsem byl ještě osobou, za níž platil pojistné stát (dokončoval jsem VŠ), a současně jsem již měl živnost. Tehdy ještě platily "studentské odpočty" z vyměřovacího základu (byly zrušeny v roce 2004) a obě pojišťovny mi tehdy neuznaly studentský odpočet za ty měsíce, kdy jsem byl evidován u té druhé.

U jedné z pojišťoven jsem tehdy nedoplatek zapomněl zaplatil (šlo o dvě stě korun a uhradil jsem tehdy pouze mnou původně spočítané pojistné), a tato pojišťovna mi teď poslala upomínku i s penálem. Připadá mi stále, že přece není možné, aby pouhá změna pojišťovny vyvolala u pojišťence-studenta zvýšení celkově zaplaceného pojistného? Nebo se mýlím?

Zatím jsem nikde nenašel, podle kterého zákona mi neuznávají ty měsíce, kdy jsem byl u druhé pojišťovny, a rád bych to zjistil, než se tam s nimi půjdu dohadovat. Nevíte to někdo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2006 22:00

JS (neregistrovaný)

Re: Zdravotní pojištění pro změně pojišť
      Mne na tom zaráží jiná věc: jak jste mohl být pojišťencem dvou pojišťoven zároveň? Pokud by se vyřešila návaznost, máte po problému

• 11. 12. 2006 12:25

JiřinaH. (neregistrovaný)

Nebyl u dvou pojišťoven, ale podnikal, tak musel podat Přehled u obou pojišťoven. Mě se spíš zdá, že jste jim nedoložil studium nebo
      jste již v některém z měsíců toho roku dovršil 26 let.Mě zaráží spíš to že Vám to nevysvětlili na zdr.poj., proč Vám neuznali odpočet na studenta. Je fakt, že je to roční odpočet , ale sami mají kolonku, které měsíce jste byl osobou,za kterou platí zdr.poj. stát.

• 11. 12. 2006 14:30

Tomáš (neregistrovaný)

Moc díky! Zkusím se na to nedoložení studia ještě pro jistotu zeptat...

Pokud jde o vysvětlení, tak mi řekli, že to tak počítají a že si nemohu uplatňovat odpočet na dvou místech, s čímž jsem se tehdy smířil a nepátral po tom, protože jsem předpokládal, že se přece nemohou v takové důležité věci plést. Jenže se mi právě zdá, že jde o roční odpočet...

Ještě jednou díky!

• 11. 12. 2006 14:18

Tomáš (neregistrovaný)

Nebyl jsem u nich zároveň, ale normálně jsem byl v lednu až září u jedné, od října jsem přešel k druhé. Problém je v tom, že mi první pojišťovna neuznala, že jsem byl osobou, za níž platil pojistné stát, i v období od října do prosince, prý protože jsem už nebyl u nich. Stejně tak druhá pojišťovna mi neuznala, že jsem byl studentem i před říjnem, a odpočet jsem si mohl uplatnit pouze za říjen-prosinec.

Je jasné, že není možné, aby si člověk uplaťnoval odpočet za stejné období u dvou pojišťoven, ale to já ani dělat nechtěl. Já žil v domnění, že když jsem byl studentem celý rok, budu tak brán po celý rok a pojišťovny si akorát rozdělí mé roční "studentské pojistné" v poměru dob, kdy mne měly v evidenci (v Přehledu to je řádek 15). Bohužel tehdy mi v pojišťovnách tvrdili, že to počítají jinak a že při uplatňování odpočtů je měsíce, kdy jsem nebyl u nich, nezajímají. Protože šlo o pár stovek a neměl jsem důvod jim nevěřit, mávl jsem nad tím rukou. Jenže teď mi přišlo penále a já se na to znovu podíval a zjistil, že jejich postup znamenal pro každého studenta, který změnil pojišťovnu, zvýšení celkově zaplacené částky (toho, kolik zaplatil první pojišťovně, plus to, kolik zaplatil druhé pojišťovně) oproti částce, kterou by zaplatil pouze první pojišťovně, když by u ní zůstal celý rok.

Jediné vysvětlení, které mne zatím napadlo, je to, že pojišťovny dostávaly od státu pojistné za studenty měsíčně, a proto nebyly ochotné uznávat odpočty za měsíce, kdy daná osoba u nich nebyla evidována. A dopad na pojišťence už asi nikoho nezajímá...

Každopádně se na to půjdu do pojišťovny zeptat. Škoda jen, že budu "vyzbrojen" pouze tím, co jsem zjistil sám...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).