OSVČ neplátce DPH a fakturace montážních prací v DE

• (neregistrovaný)

26. 6. 2017 11:16

Dobrý den,
    prosím Vás o objasnění mého případu. Jsem OSVČ neplátce DPH se sídlem v ČR, budu fakturovat do Německa za elektroinstalační práce (bez materiálu) odběratoli který je plátce DPH v DE.
    -Předpokládám že budu fakturovat bez DPH jen hodinovou sazbu.
    -bude mi německá strana z této hodinové sazby ještě něco strhávat na odvod DPH v DE? případně kolik % ?
    -jsem povinen stát se Identifikovanou osobou pro FÚ v ČR? Jestli že ano, kolik % budu muset odvést?

Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 6. 2017 11:51

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,

ano jako český neplátce se poskytnutím služby os. povinné k dani v jiném čl. státě, pokud je současně místo plnění služby také tam v EU, tedy stáváte IO, musíte se registrovat v ČR jako IO do 15-ti dnů a poté fakturujete systémem vat reverse do SRN, tamní plátce si přidaní a ihned nárokuje sazbou daně z přid. hodnoty v SRN.

• 26. 6. 2017 12:02

Jakub (neregistrovaný)

To tedy znamená že německá strana odvede DPH v SRN a já z celkové částky ještě v ČR odvedu DPH jako IO?
      Rozumím tomu dobře?

Ještě jednou děkuji

• 26. 6. 2017 12:12

M.M. (neregistrovaný)

Dobrý den,
      sice to nepřečtu, ale neznamená. žádné DPH v ČR neodvádíte, IO se stanete pro potřeby výkaznictví na FÚ a poskytnutí dič do SRN, němec odvádí a ihned si nárokuje to je princip přenesené daňové povinnosti. ( to je jako každá jiná transakce u plátce - plátce fiskálně zcela neutrální )  jen u plátců v čr jeden odvádí DPH do rozpočtu, odběratel si nárokuje. u VR si odběratel jak nárokuje + odvádí sám. ( tedy vlastně pouze zase výkaznictví )

naúčtujete mu hodnotu 100 000 v VR ( české DPH tam vůbec neuvádíte ) od obdrží FA za 100 000 zaplatí 100 000 a přípočte si německou DPH nevím +21 % a nárokuje -21% - čili jen to vykazuje německému berňáku ( ale fiskálně jde o nulovou operaci )

Něco si dostudujte, toto musíte dávat, pokud chcete aby vám podnikání chodilo

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).