Dobrý den,
ano jako český neplátce se poskytnutím služby os. povinné k dani v jiném čl. státě, pokud je současně místo plnění služby také tam v EU, tedy stáváte IO, musíte se registrovat v ČR jako IO do 15-ti dnů a poté fakturujete systémem vat reverse do SRN, tamní plátce si přidaní a ihned nárokuje sazbou daně z přid. hodnoty v SRN.
Dobrý den,
sice to nepřečtu, ale neznamená. žádné DPH v ČR neodvádíte, IO se stanete pro potřeby výkaznictví na FÚ a poskytnutí dič do SRN, němec odvádí a ihned si nárokuje to je princip přenesené daňové povinnosti. ( to je jako každá jiná transakce u plátce - plátce fiskálně zcela neutrální ) jen u plátců v čr jeden odvádí DPH do rozpočtu, odběratel si nárokuje. u VR si odběratel jak nárokuje + odvádí sám. ( tedy vlastně pouze zase výkaznictví )
naúčtujete mu hodnotu 100 000 v VR ( české DPH tam vůbec neuvádíte ) od obdrží FA za 100 000 zaplatí 100 000 a přípočte si německou DPH nevím +21 % a nárokuje -21% - čili jen to vykazuje německému berňáku ( ale fiskálně jde o nulovou operaci )
Něco si dostudujte, toto musíte dávat, pokud chcete aby vám podnikání chodilo
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 6. 2017 11:16
Dobrý den,
prosím Vás o objasnění mého případu. Jsem OSVČ neplátce DPH se sídlem v ČR, budu fakturovat do Německa za elektroinstalační práce (bez materiálu) odběratoli který je plátce DPH v DE.
-Předpokládám že budu fakturovat bez DPH jen hodinovou sazbu.
-bude mi německá strana z této hodinové sazby ještě něco strhávat na odvod DPH v DE? případně kolik % ?
-jsem povinen stát se Identifikovanou osobou pro FÚ v ČR? Jestli že ano, kolik % budu muset odvést?
Děkuji za odpověď