Re: Společné zdanění manželů
Pokud jste platil zálohy na daň z příjmů v roce 2006 a v DP za rok 2006 vám vznikne přeplatek na dani, pak lze požádat přímo v DP na str. 4 o převedení přeplatku na dani z příjmů fyzických osob v důsledku postupu podle § 13a zákona ve výši xxxxx na RČ vaší manželky a manželka doplatí případný rozdíl mezi převedeným přeplatkem z vašeho DP a nedoplatkem dle jejího DP.
Pokud nemáte přeplatek na dani z příjmů, pak si každý uhradí svoji výši daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 12. 2006 9:41
Dobrý den,
jsem OSVC a manželka na MD bez příjmů. Při SZM nám každému vychází daň cca 20000,-Kč. Manželka uplatní slevu na dani za poplatníka 7200,-Kč tzn. bude platit 12800,-.
Ja si odečtu 7200,- na sebe, 4200,- za manželku a 12000,- za 2 děti. tzn. -3400,-Kč.
Jakým způsobem máme zaplatit daň? Má manželka zaplatit celou částku a já zažádat FÚ o vrácení daňového bonusu nebo můžeme manželčinu částku ponížit o daňový bonus a v tom případě manželka zaplatí 8600,- a já nic. Výsledek je stejný, ale nevím jak se k tomu staví FÚ.
Děkuji za odpověď