Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 12. 2006 9:52
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak se provede finální vyúčtování při platbách v EUR tuzemskému dodavateli.
Typicky jde o:
- Dodavatel mi vystaví zálohovou fakturu na 100% ceny vč. DPH, např. 119 EUR.
- Po zaplacení mi dodavatel pošle daňový doklad, kde uvede kurz ze dne platby, např. 30Kč => 100 * 30 = 3570, základ daně 3000,-Kč, DPH 570,-Kč. DPH si nárokuji od FÚ a dostanu je zpět.
- Za půl roku přijde finální faktura, kde jsou uvedeny následující 4 řádky:
Cena za zboží: 100 EUR bez DPH, kurz je nyní ale např. 31Kč => základ daně 3100,-Kč, DPH 589,-Kč.
Uhrazeno zálohou: 119 EUR s kurzem 30Kč => základ daně 3000,-Kč, DPH 570,-Kč
Rozdíl: základ daně 100,-Kč, DPH 19,-Kč, celkem 119,-Kč (už si nepamatuji znaménka, je možné, že je tam minus)
K platbě: 0,-EUR, rozdíl 119,-Kč
Takto to mám uvedeno na faktuře. Pomocí kurzových rozdílů jsem nějak vyrovnal základ daně, ale co s DPH? Od státu jsem dostal 100,-Kč za zálohovou platbu, ale ve finále bych měl požadovat 119,-Kč. Tento rozdíl v DPH mi po zaúčtování v Money stále trčí na účtech 395 a 814. Mám požadovat od státu ještě těch 19Kč nebo ne?
Děkuji,
Petr