Rodičovský příspěvek - POMÓC

• (neregistrovaný)

12. 12. 2006 9:03

Jsem na rodičovském příspěvku - v únoru 2007 dovršíme 3 let a zaměstnavatel mi sdělil, že mi rodičovský příspěvek neprodlouží a pošle mi výpověď.
    Je toto jednání možné, chtěla jsem zůstat s prckem do 4 let doma, mohu se nějak hájit.
    Prosím je to moc důležité a děkuji za každou radu, případně poraďte, kde se dočtu víc.
    Moc děkuji Lenča

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 12. 2006 9:12

Anna (neregistrovaný)

Re: Rodičovský příspěvek - POMÓC
      Rodičovská dovolená trvá nejdéle do tří let věku dítěte. Chcete-li zůstat doma až do jeho čtyř let, musíte si se zaměstnavatelem dohodnout neplacené volno, nebo skončit pracovní poměr.Zaměstnavatel ale nemá žádnou povinnost vám neplacené volno poskytnout. Je na vás, jestli o to zaměstnání stojíte, nebo si za ten rok najdete jiné...l

• 12. 12. 2006 9:17

lenča (neregistrovaný)

Rozumím tedy správně - pokud mi umožní neplacené volno přijdu o zaměstnání, ale budu pobírat rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte. Lenča

• 12. 12. 2006 9:22

Anna (neregistrovaný)

Pokud vám umožní čerpání neplaceného volna, tak o zaměstnání nepřijdete, ale z vašeho původního dotazu jsem měla dojem, že vám volno dát nechce?

• 12. 12. 2006 9:27

lenča (neregistrovaný)

Řešili jsme to ještě jednou po telefonu. Momentálně mi bylo sděleno, že je možnost i práce na poloviční úvazek, ale to se prý musí ještě vyjednat a prostě do 4 let nic neprodlužují - což je tedy ta první zpráva. Já spíš myslím, že z toho nic nebude. Pokud dostanu tu výpověď, tak žádný příspěvek již pobírat nebudu a musím se nahlásit na úřad práce? Podle mého by bylo ale lepší nastoupit a případně - nemoc.
      Je to hrůza, to je jednání a taková značková mega firma :-(.
      Díky Lenča

• 12. 12. 2006 9:23

M.H. (neregistrovaný)

Ne - pokud vám UMOŽNÍ nepolacené volno, NEPŘIJDETE o zaměstnání. Pokud vám ho NEUMOŽNÍ, musíte budď nastopupit zpět nebo pracovní poměr ukončit. Nárok na rodičovský příspěvek máte každopádně, pokud splníte podmínku nedávat dítě do školky na víc jak 4 hodiny denně (od tří let), ten se zaměstnáním nemá nic společného.

• 12. 12. 2006 9:30

lenča (neregistrovaný)

Já v tom mám zmatek, jednak se ke mě chovají šíleně což je opravdu dosti stresující :-(.
      Školku mám zařízenou od 3 let, takže pokud podepíši výpověď jak získám rodičovský příspěvek do 4 let - mám se pak nahlásit na úřadu práce.
      Lenča

• 12. 12. 2006 10:13

M.H. (neregistrovaný)

Rodičovský příspěvek náleží automaticky do 4 let, o ten se nikde hlásit nemusíte. Naopak byste musela nahlásit, pokud byste na něj ztratila nárok. Nahlásit byste měla i to, že vám dítě začne chodit do školky, pak budete každý měsíc dodávat na úřad potvrzení ze školky, že děcko chodilo do školky pouze povolenou dobu (tedy ty max. 4 hodiny na den). Úřad na to má vlastní formuláře. Hlásíte tam, kde jste zažádala o pobírání rodičovského příspěvku a přídavků na děti.

Jak s úřadem práce nevím - teoreticky je možné pobírat zároveň rodičák i podporu v nezaměstnanosti, ale pokud vím, tak kamarádku z ÚP vyhodily, že má přijít až po skončení pobírání rodičáku.

• 12. 12. 2006 10:30

Jiřka (neregistrovaný)

Pobírat rodičák a přitom se jit zaevidovat na ÚP a pobírat podporu je možné, ale tím se stáváte uchazečem o zaměstnání, tzn. že si musíte aktivně hledat práci a ÚP Vám také bude dávat nabídky a když je budete odmítat, tak Vás vyřadí. Zaměstnavatel se nechová nijak šíleně - prostě rodičovská dovolená je pouze do 3 let dítěte a pak buď musíte do práce nastoupit nebo, pokud nechcete nastoupit, domluvit si neplacené volno. On Vám ho ale nemusí povolit a v tom případě Vám nezbude, než se dohodnout na ukončení prac. poměru. Rodičovský příspěvek s tím vůbec nesouvisí, ten souvisí pouze s tím, na kolik hodin denně bude dítě ve školce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).