Re: Rodičovský příspěvek - POMÓC
Rodičovská dovolená trvá nejdéle do tří let věku dítěte. Chcete-li zůstat doma až do jeho čtyř let, musíte si se zaměstnavatelem dohodnout neplacené volno, nebo skončit pracovní poměr.Zaměstnavatel ale nemá žádnou povinnost vám neplacené volno poskytnout. Je na vás, jestli o to zaměstnání stojíte, nebo si za ten rok najdete jiné...l
Pokud vám umožní čerpání neplaceného volna, tak o zaměstnání nepřijdete, ale z vašeho původního dotazu jsem měla dojem, že vám volno dát nechce?
Řešili jsme to ještě jednou po telefonu. Momentálně mi bylo sděleno, že je možnost i práce na poloviční úvazek, ale to se prý musí ještě vyjednat a prostě do 4 let nic neprodlužují - což je tedy ta první zpráva. Já spíš myslím, že z toho nic nebude. Pokud dostanu tu výpověď, tak žádný příspěvek již pobírat nebudu a musím se nahlásit na úřad práce? Podle mého by bylo ale lepší nastoupit a případně - nemoc.
Je to hrůza, to je jednání a taková značková mega firma :-(.
Díky Lenča
Ne - pokud vám UMOŽNÍ nepolacené volno, NEPŘIJDETE o zaměstnání. Pokud vám ho NEUMOŽNÍ, musíte budď nastopupit zpět nebo pracovní poměr ukončit. Nárok na rodičovský příspěvek máte každopádně, pokud splníte podmínku nedávat dítě do školky na víc jak 4 hodiny denně (od tří let), ten se zaměstnáním nemá nic společného.
Rodičovský příspěvek náleží automaticky do 4 let, o ten se nikde hlásit nemusíte. Naopak byste musela nahlásit, pokud byste na něj ztratila nárok. Nahlásit byste měla i to, že vám dítě začne chodit do školky, pak budete každý měsíc dodávat na úřad potvrzení ze školky, že děcko chodilo do školky pouze povolenou dobu (tedy ty max. 4 hodiny na den). Úřad na to má vlastní formuláře. Hlásíte tam, kde jste zažádala o pobírání rodičovského příspěvku a přídavků na děti.
Jak s úřadem práce nevím - teoreticky je možné pobírat zároveň rodičák i podporu v nezaměstnanosti, ale pokud vím, tak kamarádku z ÚP vyhodily, že má přijít až po skončení pobírání rodičáku.
Pobírat rodičák a přitom se jit zaevidovat na ÚP a pobírat podporu je možné, ale tím se stáváte uchazečem o zaměstnání, tzn. že si musíte aktivně hledat práci a ÚP Vám také bude dávat nabídky a když je budete odmítat, tak Vás vyřadí. Zaměstnavatel se nechová nijak šíleně - prostě rodičovská dovolená je pouze do 3 let dítěte a pak buď musíte do práce nastoupit nebo, pokud nechcete nastoupit, domluvit si neplacené volno. On Vám ho ale nemusí povolit a v tom případě Vám nezbude, než se dohodnout na ukončení prac. poměru. Rodičovský příspěvek s tím vůbec nesouvisí, ten souvisí pouze s tím, na kolik hodin denně bude dítě ve školce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
12. 12. 2006 9:03
Jsem na rodičovském příspěvku - v únoru 2007 dovršíme 3 let a zaměstnavatel mi sdělil, že mi rodičovský příspěvek neprodlouží a pošle mi výpověď.
Je toto jednání možné, chtěla jsem zůstat s prckem do 4 let doma, mohu se nějak hájit.
Prosím je to moc důležité a děkuji za každou radu, případně poraďte, kde se dočtu víc.
Moc děkuji Lenča