Re: Předvolání k podání vysvětlení
>Dobrý den.
>
>prosím o radu s následujícím problémem.
>Jsem z Brna. Ve čtvrtek, 16.11. ve večerních hodinách
>jsem musel jet vlastním vozidlem do Žamberka. Tam jsem
>přespal u známých a ráno (kolem půl deváté) pokračoval
>v cestě do Liberce. Před odjezdem ze Žamberka, tj. v
>pátek, 17.11. jsem našel za stěračem lístek od městské
>policie se sdělením, že jsem parkoval na místě, kde je
>v pondělí a v pátek zákaz stání. Bohužel jsem neměl
>čas jít na městskou policii ihned projednat přestupek,
>navíc byl státní svátek. Včera jsem dostal z Městského
>úřadu Žamberk doporučený dopis, ve kterém mne
>předvolávají k podání vysvětlení. Snažil jsem se domluvit s
>příslušným úředníkem telefonicky, ale ten striktně trvá
>na osobním jednání. Proto se ptám, opravdu nelze
>podobné situace řešit telefonicky nebo písemně? Je zákon
>opravdu tak jednoznačný? Cesta z Brna do Žamberka a zpět
>je asi 250km a den dovolené.... Nebo se jedná jen o
>pohodlnost příslušného úředníka?
To jsou Ti úředníci! Klidně se k tomu přestupku vyjádřete písemně a pošlete doporučeně! Také se mi tato situace stala, já stala na místě pro invalidy a vše jsem vyřešila písemnou formou. No a pak mi přišla složenka na zaplacení pokuty!
Zeptejte se jich, ojaký zákon se opírají, když nechtějí jednat písemně!! Když tam nepojedete, víc než že dostanete pokutu se Vám nestane!A tu by jste dostal stejně.
>P.S. Nakonec můžu být rád, že se mi to nestalo v Aši,
>že.
Máme tu už rok nový správní řád, tak čtěme
§ 15 Vedení řízení
(1) Jednotlivé úkony v řízení se činí písemně, pokud zákon nestanoví jinak nebo pokud to nevylučuje povaha věci. Jednotlivé sdělení v průběhu řízení lze vůči přítomnému účastníku řízení učinit ústně, pokud ten na písemné formě netrvá. Obsah úkonů prováděných jinou než písemnou formou se poznamená do spisu, nestanoví-li zákon jinak.
§131
(5) Příslušný správní orgán může věc usnesením postoupit z důvodu vhodnosti i v jiných případech. Postupující správní orgán je povinen vyžádat si předchozí souhlas správního orgánu, jemuž má být věc postoupena. Předchozího souhlasu není třeba v případech, kdy má žadatel v územním obvodu správního orgánu, jemuž má být věc postoupena, místo trvalého pobytu nebo sídlo, popřípadě se v tomto územním obvodu zdržuje.
Ovšem, pokud mají na mysli § 137, pak je to pod pokutou
Vysvětlení
(1) K prověření oznámení, ostatních podnětů a vlastníchzjištění, která by mohla být důvodem k zahájení řízení z moci úřední, opatřuje správní orgán nezbytná vysvětlení. Správní orgán dále opatřuje vysvětlení potřebná k určení předpokládaného rozsahu podkladů pro rozhodnutí, stanoví-li tak zvláštní zákon. Vysvětlení může požadovat jen tehdy, nelze-li rozhodné skutečnosti zjistit jiným úředním postupem. Při opatřování vysvětlení se obdobně užijí ustanovení o předvolání (§ 59) a předvedení (§ 60). O odepření vysvětlení obdobně platí to, co pro odepření součinnosti při dokazování a zákaz výslechu.
(2) Každý je povinen podat správnímu orgánu vysvětlení podle odstavce 1. Tomu, kdo bezdůvodně odepře podat vysvětlení, může správní orgán uložit pořádkovou pokutu (§ 62) až do výše 5 000 Kč.
Otázka je, co pan Luďek všechno řekl do telefonu, jinými slovy co na sebe prozradil. Protože to auto nemusel řídit on a představa, že jede třeba 300 km, aby sdělil, že vozidlo měl půjčeno někdo známý, mi přijde značně absurdní.
Děkuji vám všem za pomoc, zkusím se příslušného úředníka zeptat, na základě jakého zákona požaduje osobní jednání. On totiž požaduje moji účast i v případě, že prohlásím, že vozidlo na místo se zákazem stání zaparkovala osoba mně blízká... A o možnosti, že mně pošle složenku na nějakou přiměřenou částku taky nechce jednat, pokud prý nepřijedu, musí mně uložit pokutu v max. výši, tj. 1500Kč.
Jen pro ilustraci našeho absurdistánu: Známý, u kterého jsem přespal, viděl městské strážníky, jak jedou služebním vozidlem po chodníku, kolem špatně zaparkovaných aut (bylo nás tam asi 10, zákaz stání je tam kvůli vyvážení kontejneru s odpadky, a ten ve státní svátek samozřejmě nikdo nevyvážet nebude). Bohužel, nevšiml si, že strážníci začali rozdávat lístky za stěrače. Mohla to být dobrá fotka...
Luděk
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 12. 2006 9:14
Dobrý den.
prosím o radu s následujícím problémem.
Jsem z Brna. Ve čtvrtek, 16.11. ve večerních hodinách jsem musel jet vlastním vozidlem do Žamberka. Tam jsem přespal u známých a ráno (kolem půl deváté) pokračoval v cestě do Liberce. Před odjezdem ze Žamberka, tj. v pátek, 17.11. jsem našel za stěračem lístek od městské policie se sdělením, že jsem parkoval na místě, kde je v pondělí a v pátek zákaz stání. Bohužel jsem neměl čas jít na městskou policii ihned projednat přestupek, navíc byl státní svátek. Včera jsem dostal z Městského úřadu Žamberk doporučený dopis, ve kterém mne předvolávají k podání vysvětlení. Snažil jsem se domluvit s příslušným úředníkem telefonicky, ale ten striktně trvá na osobním jednání. Proto se ptám, opravdu nelze podobné situace řešit telefonicky nebo písemně? Je zákon opravdu tak jednoznačný? Cesta z Brna do Žamberka a zpět je asi 250km a den dovolené.... Nebo se jedná jen o pohodlnost příslušného úředníka?
P.S. Nakonec můžu být rád, že se mi to nestalo v Aši, že.