Re: Zůstaková cena
*** Účto neznám - možná Vám poradí někdo, kdo v něm přímo dělá. Ale předpokládám, že dostat do nákladů by se mělo tím zápočtem (jako úhrada závazku z prodeje) ***
Jano v ÚČTU co je přímo do výdajů ovlivňuje druh, který zkratkou uvádíte při zápisu. Např. výdaj MT - materiál, ovlivňuje daň a může být klidně platba neurčena. Takže záleží jaký druh jste zadala v prvních zápisech. Předpokládám že IM nebo JVY, takže pak zůstatkovou cenu jen v daňovém přiznání v tabulce. Jinak by to bylo moc krkolomné.
Do uzávěrkových výdajů se v DE účtují jen kurzové rozdíly. Odpisy,čas.rozlišení akontace apod. se vůbec do uz.operací nedávají. V peněžním deníku se účtuje o pohybech peněžních prostředků a ostatní se uvádí až do daň.přiznání jako rozdíl mezi příjmy a výdaji.
-------------------------------------------------------------------------
Vůbec vám váš názor neberu.
Do DE uvádím vše co je uvedeno v §7b - pro jistotu:
§ 7b Daňová evidence
(1) Daňová evidence zajišťuje zjištění základu daně z příjmů a obsahuje údaje o
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
b) majetku a závazcích.
V minulém příspěvku jsem radil, jak se údaje "dostanou" do DE
v případě práce s Účtem2006, neboť v zákoně není žádná řeč
o uzáv. operacích ani o peněžním deníku.
Pen. deník byl účetní knihou do konce r. 2003 dle předpisů o JU.
Rozdíl mezi příjmy a výdaji je termín použitý v § 23 a vztahuje se k něčemu jinému= úprava základu daně.
Zůstatková cena je výdaj dle §24/2 a je součástí DE. Pozn.
pokud je prodej uskutečněn např. v lednu, není problém zůstakovou cenu vést jako výdaj (bez pohybu financí) v lednu.
--------------------
Paní Jana se ptala:
.Pracuji v programu účto a nevím jak tam tu cenu
do těch normálních daňových výdajů dostat.Děkuji.
Autor zprávy: Jana
Čas zápisu: 13.12.2006 12:35 z adresy 89.24.4.xxx
Já jsem jí odpověděl. Paní Jana má možnost si správnost mojí
odpovědi ověřit v Účtu2006-pen. denik -tisk deniku-daňová evidence-, kde se uvedená částka objeví pouze ve sloupci
Platby s vlivem na zisk (pochopitelně v řádku s datem, dokladem,
popisem výdaje a druhem). Až se to paní Janě povede, možná se ozve. Ve verzi 2007 je již samostatný výstup pro DE jenom
s údaji dle §7b/1 tak, že se pro DE nemusí "tahat" z pen. deníku.
Počkejme, jestlise paní Jana ozve.
Pro: 1
Souhlasím, že pro DE nejsou žádná pravidla, ale připadalo by mi divné dávat zůstatkovou cenu do deníku.A dále, pokud tuto operaci dáte v ÚČTU do uz. oprerací s uvedením "A" do deníku, tak ji sice v deníku máte, ale v sestavě Podklady pro výkaz příjmů a výdajů se již nezobrazí, pak se nesejdou částky ve vytištěných sestavách. Po pár letech na kontrole, protože zapomenu jak to bylo, se samozřejmě zděsím, proč je to jiné, takže tuto možnost nepoužívám. Uzávěrkové oprerace v ÚČTU s příznakem do deníku "N" chápu skutečně jako podklad pro daňové přiznání pro tab.E a pokud uvádím odpisy v tab. tak by tam měla být i ZC.
Zuzíku, používám zápisy v DE i pro jiné než jen pohyby peněžních prostředků, např. uplatňování DPH u záloh, pak jejich "odmínusování! při zúčtování, zápočty na bance a pod. V podstatě není zakázáno a usnadní mi to orientaci v evidenci.
ZoDP § 23/3c :
základ daně lze snížit o částky nezahrnuté do výdajů, které lze podle tohoto zákona do výdajů zahrnout.
V podstatě jsou správně obě možnosti jak zahrnout zůst.cenu do výdajů, viz §24 nebo až daň.přiznání podle uvedeného §23. Já do té přílohy 1 čl.E uvádím odpisy, poměr.části akontace a zůst.ceny HM- letos jsem tam měla např. 200tis. zůst.ceny za čornutý traktor.
Myslím si, že je správnější řešit uplatnění zůst.ceny do výdajů přes §23.
Není to z mé hlavy, odkazuji Vás na jakoukoliv odbornou publikaci, která se zabývá vyplňováním DP a kde jsou uvedeny případy ve kterých se mohou a mají daňové výdaje uvádět podle §23 tzn.přímo do přílohy 1, čl.E DPFO.
Nehledě k tomu, že se použitím §23 vyhnu příp.výtce za strany FÚ, kdy zejména u HM v tabulce přílohy 1. (kde se uvádí stav HM) by po odečtu odpisů neseděl kon.stav HM ( při zahrnutí HM přímo do výdajů dle §24 ).
----------------------------------------------------------------------------
Co si uvádíte do ř. 106 (kam se převádějí částky z tab. E)
je vaše věc, co používáte za literaturu taky a vaše vývody
jakbysmet. Proč výdaje dle §24 (které mají být uvedeny v DE
potažmo v ř. 102 DP) uvádět v tab . E a potažmo v ř. 2106
v návaznosti na § 23 je nejen záhada vašeho výkladu ZDP
ale je přímo v rozporu se zněním tohoto zákona.
Odkazovat mě nikam nemusíte, to co popisují "odborné" publikace
jsem četl. Některé „odborné“ publikace od příslušných odborníků
také popisují, že částky dle §23 se nezahrnují do výdajů pro Přehledy.
Jak se vypořádáváte s touto ekvilibristikou =§24 x §23 x ř. 102 x ř. 106?
Já vás mohu odkázat na text z pokynů pro vyplnění DaP za r. 2006 což si můžete ověřit na:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-7270E38E/cds/xsl/219_6574.html?year=0
Pozn. Je dost smutné, že tři roky od účinnosti DE si účetní
neuvědomili/y její podstatu.
>----------------------------------------------------------------------------
>Co si uvádíte do ř. 106 (kam se převádějí částky z
>tab. E)
>je vaše věc, co používáte za literaturu taky a vaše
>vývody
>jakbysmet. Proč výdaje dle §24 (které mají být uvedeny
>v DE
>potažmo v ř. 102 DP) uvádět v tab . E a potažmo v ř.
>2106
>v návaznosti na § 23 je nejen záhada vašeho výkladu
>ZDP
>ale je přímo v rozporu se zněním tohoto zákona.
>Odkazovat mě nikam nemusíte, to co popisují "odborné"
>publikace
>jsem četl. Některé „odborné“ publikace od příslušných
>odborníků
>také popisují, že částky dle §23 se nezahrnují do
>výdajů pro Přehledy.
>Jak se vypořádáváte s touto ekvilibristikou =§24 x
>§23 x ř. 102 x ř. 106?
Úplně jednoduše.
>Já vás mohu odkázat na text z pokynů pro vyplnění DaP
>za r. 2006 což si můžete ověřit
>na:
>http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-7270E38E/cds/xsl/219_6574.html?year=0
>
>Pozn. Je dost smutné, že tři roky od účinnosti DE si
>účetní
>neuvědomili/y její podstatu.
Oni si to asi teda neuvědomili ani správci daní ! Vy si ňahnějte do ř.102, co chcete. Já mám důležitější věci na práci než se dohadovat s někým, kdo si myslí že je ředitel zeměkoule.
Doufám, že Vám to nedalo celou noc spát !!!
Vy tady celou dobu mluvíte o tom, co proháníte uz.operacemi. Když se podíváte zpět, tak jsem uvedla že oba postupy jsou v souladu se zákonem ( u mého jsem uvedla odkaz na §23 /3/c/2 - čili nic nezákonného! ) a že je na každém z nás, jaký systém použije. Uvedla jsem ( i když asi možná trochu nesrozumitelně) proč se mi zdá postup prohnání daň.výdajů (odpisy, zůst.ceny,akontace) přes oddíl E DPFO lepší. Vy jste se zaměřil na to, jak tady vysvětlit přesný postup který používáte při práci se SW.
Já Váš postup při použití §24/2 a ř. 102 v DPFO zcela chápu a respektuju. Jen bych byla ráda, kdybyste lépe četl/a to, co napíší druzí a zbytečně neprotahoval/a diskuzi. Odpusťte si poznámky typu narážek na znalosti účetních a zamyslete se sám/sama nad sebou, zda nejste i Vy v chápání DE trochu mimo mísu. Nechejte na úvaze tazatele i dalších, které východisko si vyberou. Nehledě k tomu že i oni mají možnost si oba naše názory nechat ověřit někde jinde. Myslím, že dále tato diskuze již nemá smysl.
Možná mi něco uniklo - já v tomto případě (když zahrnu zůstatkovou cenu do výdajů) považuju za zůstatkovou cenu nula. Ale nenadávejte mi, prosím, nečetla jsem tuto diskuzi moc pozorně a možná mi unikl i nějaký §, podle kterého to dělám špatně. Jana F.
Podívej se do DPFO do přílohy č. 1 - na druhé straně je tabulka D. Když do ní vrazím stav HM na začátku roku a uplatněné odpisy uvedu jako doplňující informaci na str.1 této přílohy a zůstatkovou cenu při prodeji majetku vrazím podle §24 do ř.102, takto finančák neuvidí a nebude mu pasovat v tabulce D konečný stav HM.
Aha takhle jsi to myslela. Ale podle mě se to takhle posuzovat nedá a oni to tak ani nepřepočítávají. Ani to nejde, když se v průběhu roku pořizuje nový majetek, nebo se něco prodá a podobně, tak tam vycházejí úplně jiná a tímto způsobem nekontrolovatelná čísla. Jana F.
Pro Jitku D
Bohužel uvádíte chyné informace: Mnou doporučovaný
a Vámi popisovaný způsob se projeví samozřejmě v sestavě Výkaz příjmů a výdajů - ve samost.sl. 16 a hlavně v sestavě
PŘÍJMY A VÝDAJE V DENÍKU firma:
období: 01.01.2006 až 31.12.2006
Příjmy Počet Výdaje Počet l
----------------------------------------------------------------------
počáteční stavy . . .
peněžní deník 1068374.00 23 1040346.83 340
uzávěrkové operace . 1000.00 1 -1000.00
----------------------------------------------------------------------
základ daně 1068374.00 1041346.83 27027.17 * podíl výdaje/příjmy ... 97.47 %
daňové přiznání, příloha č.1
ř101 Příjmy ... 1.068.374 Kč
ř102 Výdaje ... 1.041.347 Kč
kde jsou tzv. uz. operace zachyceny přímo ve výdajích ř. 102 DP
Nepsala jsem, že se to neobjeví ve VÝKAZU příjmů a výdajů, ale v PODKLADECH pro Výkaz příjmů a výdajů, kteroužto sestavu považuji za vhodnější pro DE než Peněžní deník. V tom výkazu to samozřejmě máme, ale s popisem UZ operace, což pro ty mrňousky FO je poněkud neopovídající. Navíc jak jsem též psala považuji za správnější uvádět zůstatkovou cenu do tab. v DP.
Chtěla jste poradit jak v Účtu. Ve vámi uváděné sestavě- PODKLADY pro výkaz příjmů a výdajů- opravdu nejsou uvedeny příjmy ani výdaje zahrnované v Účtu v oddíle uz. oper.
V této sestavě jsou uvedeny všechny DAŇOVÉ
příjmy a výdaje podle Druhů a součet všech ukazuje r o z d í l
mezi příjmy a výdaji. SoučtY těchto příjmů a výdajů jsou v sestavě
Výkaz příjmů a výdajů (dle sloupců pen. deníku) kde u sl. 11
je ještě jeden sl. 11 Uz. příjmy a u sl.16 je také další sl. 16 uz. výdaje pod nimiž jsou příjmy celkem a výdaje celkem.
Nevím k čemu používáte tuto sestavu, ale k vyplnění příl. 1 DP
ř. 101 slouží přenos přes F7. Před jeho provedením se program
ptá:=Převést Příjmy (ř.101) a Výdaje (ř.102) z deníku a uzávěrkových operaci r. 200x ?
Pokud vám moje rada nestačí zkuste teleofonicky u Tichých hochů.
Rozumím tomu co píšete a orientuji se v tom, jen tu evidenci asi skutečně používám jinak.To o čem píšete výše směřuje jinam než jsem původně myslela. Omlouvám se vám za to, že nedokáži vyjádřit srozumitelně co jsem chtěla říci a děkuji za váš čas tím strávený.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 12. 2006 11:22
Prosím poraďte.Od leasingové spol. koupen tahač/ fa.nákup HM zavedena karta HM/následně ihned prodán /příjem z podnikání/ vše bylo vzajemným zápočtem takže v deníku platba neurčena.Následně byla sepsána smlouva na leasing.Co udělat se zůstatkovou cenou.Zapsat tuto cenu do daň.přiznání do tab.E snižující základ daně?Vedu DE.Děkuji.