Absentér-nepřevzetí výpovědi,jak ukončit

• (neregistrovaný)

14. 12. 2006 14:43

Jaká práva má vůbec zaměstnavatel když zaměstnanec přestane chodit do práce, zaměstnavatele nekontaktuje, na telefony nereaguje, výpověď (ve zkušební době) zaslanou poštou do vlastníich rukou vrátí pošta, že se jmenovaný odstěhoval.Zaměstnavatel tímto nedoručil ukončení a defacto nemůže ukončit prac.poměr?! Jak to řešíte v takovém případě vy? Nám nezbývá než platit za něho pojistné, které z něj stejně nedostaneme, max. počkat na nový ZP, kde již šance na ukončení bude, ale ted co ? Příbuzné neznáme, evidence obyvatel nám ani na písemnou žádost nesdělí, zda se přestěhoval-jeho nové bydliště, země se po něm slehla.Může se samozřejmě stát, že za měsíc donese neschopenku, nebo leží někde v bezvědomí, ale tím, že ukončil prac.poměr v předchozím zaměstnání § 53, usuzujeme, že absentuje, ale nic nezmůžeme ????!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 12. 2006 15:10

iwa (neregistrovaný)

Re: absentér-nepřevzetí výpovědi,jak uko
      Je to jednoduché, řeší to § 266a ZP. Písemnost se považuje za doručenou, jakmile ji zaměstnanec odmítne převzít(na poště, ale i na pracovišti před svědky-udělat jedn. zápis), nebo svým jednáním její doručení zmaří, což je váš případ. V případě uk. prac.poměru ve zkuš.lhůtě se ale musíte s datem vrácení do ní vejít. Možná by stačil i opakovaný pokus doručit to osobně spolu s dokladem z pošty, že se odstěhoval. Zkuste se o tom poradit na úřadu práce

• 14. 12. 2006 15:27

anonym (neregistrovaný)

radila jsem se s právníkem, ale on ji neodmítl převzít, on tam nebyl a musela bych dokazovat, že se odstěhoval právě kvůli tomu, že nechtěl převzít výpověď ! takže to právě není jednoduché ...
      pokud by se soudil o neplatnost výpovědi, mohl by to vyhrát, to mi řekl právník,proto se ptám na zkušenost v praxi, § 266 a to právě v současném platném právním stavu neřeší. Pokud by ji odmítl převzít, pak ano, ale pokud mu ji nemohu doručit, pak je to problém

• 14. 12. 2006 15:50

iwa (neregistrovaný)

Je mi líto, ale není. §266a odst.4 jasně říká, " Povinnost zaměstnavatele doručit písemnost je splněna, jakmile...zaměstnanec svým jednáním nebo opomenutím doručení písemnosti zmařil." Možnost doručení zmařil přece jednoznačně tím, že nenahlásil novou adresu, na které se zdržuje. §266a, odst. 2 "...zasílá zaměstnavatel na poslední adresu zaměstnance, která je mu známa,.."

• 14. 12. 2006 17:45

anonymous (neregistrovaný)

Oni někdy právníci rádi vidí problémy i tam kde nejsou. Pokud zaměstnavatel splní všechny formální podmínky (např. to nepošle obyčejným dopisem atd.), tak není co řešit.
      Mezi lidmi se rádo traduje jak někdo vyhrál soud nad zaměstnavatelem, ale těch případů je zlomek a většinou tomu předchází hrubá neznalost základních právních pojmů ze strany některých zaměstnavatelů.

• 14. 12. 2006 16:09

Jiřka (neregistrovaný)

Předpokládám, že jste mu poslali ne výpověď, ale zrušení pracovního poměru pro hrubé porušení pracovní kázně. A že jste to zaslali doporučeně na doručenku. Pak v tom nevidím žádný problém. Den, kdy se Vám dopis vrátil jako nedoručený, se považuje za den převzetí a ten den pracovní poměr končí. A je úplně fuk, z jakého důvodu to nepřevzal. Viz. §266a odst. 4. (zaměstnanec svým jednáním doručení zmařil - pokud se odstěhoval, měl Vám nahlásit jako Váš zaměstnanec novou adresu).Já bych se toho nebála. Do práce nechodí, neomluvil se, má tedy neomluvené absence. Za každý den neomluvené absence musíte zdravotní pojišťovně odvést 13,5% z poměrné části minimální mzdy. To ho takto chcete vést na neomluvené absenci dokud ho nevypátráte? Jak to z něho vymůžete, když to nebudete mít z čeho srazit. Pokud by se pak dodatečně ukázalo, že má nějaký doklad, který jeho absenci omlouvá (což by mohla být náhlá nemoc a jeho hospitalizace), pak zrušení poměru zrušíte. Nebo taky mohl umřít a pak by nebylo co řešit. Ale myslím, že to opravdu bude neomluvená absence a pak si neumím představit, jak by Vám mohl žalovat a jak by to mohl vyhrát. Žádnou náhradu mzdy by stejně nevysoudil, když se do práce nedostavil. Vůbec bych neváhala a pracovní poměr ukončila.

• 15. 12. 2006 7:35

anonym (neregistrovaný)

Děkuju všem, nenapsala jsem podstatnou věc,že se jedná o ukončení ve zkušební době, nakonec jsem mluvila s MPSV, kde mi potvrdili, pokud se jedná o zrušení ve zkuš.době,není podmínkou doručení a za den výstupu se považuje den, který uvádíme v rozvázačce, pokud bychom ho neuvedli,tak den, kterým odesíláme zrušení PP ve zkuš.době, takže ne den, kterým se nám dopis vrátil.Hovořila jsem s ním jen o zrušení ve zkušební době. Takže ještě jednou děkuji všem ! a přeji hezké svátky :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).