Re: Autorský poplatek od autora
a vy snad neplatíte poplatek OSA za to, že si zpíváte?????!!!!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 12. 2006 20:09
Od 1. 12. začal velkoobchod i maloobchod účtovat k tiskárnám i ke všem datovým nosičům tak zvaný autorský poplatek. Jsem výtvarník na volné noze, dokonce se živnostenským oprávněním, platící řádně daně, důchodové a sociální a vše co po mě stát chce. Na svém počítači používám pro svou práci legální software, který jsem řádně zaplatil. Dokonce jsem na tom tak, že jsem si koupil i legálně vypalovací software, abych si svou práci, kterou vytvořím já osobně bez účasti jiných osob mohl zálohovat. O co mě jde.Nevím proč by za mou práci měl někdo jiný pobírat autorský honorář, tedy můj honorář. Když tedy existuje někdo, kdo vše plošně zatíží něčím čemu říká autorský poplatek, kde si já autor mohu svůj nárok z peněz, které on vybral vyžádat, vyzvednout, uplatnit. Můj příjem je z mé autorské práce a nevím, proč by se měl na něm někdo přiživovat. Zejména někdo, kdo s tvůrčí prací nemá nic společného... chápu tento zákon jako záplatu u vypalovačů filmů, muziky, atd, ale co autoři a nejde jen o výtvarníky. Co má společného tento výběrčí např. s paní účetní, která vytvoří účetní závěrku a zálohuje ji na tiskárně, tedy ji vytiskne a poté ji navíc uloží na CD k archivaci, tak jak je zvykem...