Re: Kniha o účetnictví
Zkuste zatím Abecedu (podvojného) účetnictví od nakladatelství ANAG ( najdete na www.anag.cz). Ale jen tahle jediná kniha Vám asi nebude stačit, každopádně jsou v ní vysvětleny a popsány zásady používané v účetnictví a také spousta příkladů. Ale pokud o něm nevíte vůbec nic, tak to bude chtít spíš nějakou učebnici a taky možná někoho, kdo Vám trochu pomůže. Možná Vám ještě někdo poradí :))))
No, nic není zadarmo. Musíte hodně chtít a musí Vás to i bavit. Asi nejdůležitější je pochopit princip a pak se stále učit. Účto souvisí se znalostí Zák.o úč., zák.o daních, obch.zákoníkem .......
>>>>>>Potřebovala bych poradit,začínám s podvojným
>>>>>>účetnictvím a nic o něm nevím.
>>>>>>Jaká je dobrá kniha,kde se to dá naučit?
>>>>>>
>>>>>>Děkuji za tip.
>>>>>Zkuste zatím Abecedu (podvojného) účetnictví od
>>>>>nakladatelství ANAG ( najdete na www.anag.cz). Ale
>>>>>jen
>>>>>tahle
>>>>>jediná kniha Vám asi nebude stačit, každopádně jsou v
>>>>>ní vysvětleny a popsány zásady používané v účetnictví
>>>>>a také spousta příkladů. Ale pokud o něm nevíte vůbec
>>>>>nic, tak to bude chtít spíš nějakou učebnici a taky
>>>>>možná někoho, kdo Vám trochu pomůže. Možná Vám ještě
>>>>>někdo poradí :))))
>>>>i bavit. Asi nejdůležitější je pochopit princip a pak
>>>se stále učit. Účto souvisí se znalostí Zák.o úč.,
>>>zák.o daních, obch.zákoníkem .......
>>
>>A je ten princip co píšete k pochopení pro mě
>>laika???
>
>Možná by byl lepší nějaký rekvalifikační kurs.
Přesně tak. I já bych vám doporučila nějaký kurz + samozřejmě pak můžete koupit nějakou publikaci, pokud na kurzu nějakou nedostanete. Myslím, že je lepší nechat si leccos vysvětlit a mít možnost se ptát. Jakmile pochopíte základy a budete umět ty nejdůležitější operace, bude vám stačit dohledat v knížce už jen nějaké speciality, které zrovna nebudete vědět. Ale začínat jen s knížkou při nulových znalostech... nevím nevím, to se mi zdá dost náročné.
já mám přesně opačný názor. dávat peníze za rekvalifikační kurzy (a znám hodně lidí s rekvalifikací co ví i po ní prdlajs) s tím, že nevím ani co jsou aktiva a pasiva....já bych volil postup naopak - nejprv se seznámit se základy a pak si je prohloubit v kurzech.
souhlasim, ja mam rekvalifikacni kurz na PU a stejne nic nevim :-)
Ja bych doporucil - zalezi v cem tazatelka uctuje - manual k programu a pak skoleni od vyrobce programu.
z knih hlavne Souvstaznosti.
Uctuji v Pohode, studuji manual a byl jsem i na skolenich k PU, ted jdu zrovna na Ucetni zaverku.
Asi záleží na tom, co komu "leze" snáze do hlavy. Někdo snáze chápe a vnímá psaný text, někdo spíš mluvený. A samozřejmě záleží na kvalitě lektora i textu knihy. Manuál k programu je taky dobrý, ale k němu už jsou potřeba základní znalosti daní a účetnictví. Bez těch základních znalostí manuál nezaručí správné účtování.
Nechci odradit, ale ono naučit se dobře účtovat asi nepůjde z jedné knihy. Účtování není o tom, zda je to např. účet 544 nebo 548.
Účetnictví má "pouze" věrně a poctivě zachytit co se děje ve společnosti. Takže alespoň rámcovou znalost práva pokládám za nutnou, nikoliv však postačující podmínku pro práci dobré účetní (tím nemyslím nějakou fakturantku, která datluje tisíce faktur do PC a nic jiného "neúčtuje":-)))
A protože u nás jsou navázány daně na účetnictví, tak je také nutná orientace v daních.Tam jsou chyby hodně drahé až likvidační.
Při kontinuálních změnách českých předpisů se určitě nudit nebudete.
Držím palce!
Paní Evo M., souhlasím s Vámi, že p. Pavel to moc hezky napsal. I když to napsal hezky, měl dost odvahu. Dovolte mi, abych to napsal škaredě. Nesouhlasím s tím, že se tu najde pár odvážných. Tito "odvážní" se počítají na sta a tisíce. Myslím, že tady se projevují výsledky rekvalifikací ogranizovaných prac. úřadem. Jsou tu otázky od skutečných účetních, nad nimiž člověk silně váhá s odpovědí a pak mu ještě chvíli vrtají hlavou. Ale jsou tu otázky, při kterých se ježí vlasy a člověk vrtí hlavou, jestli ten člověk je odvážný, nebo hazardér. Znám případ (z min. týdne), kdy účetní (účtuje kolik let)
po účasti na výběrovém řízení smutně naznal/a, že se vůbec nechytil/a. Zadán byl příklad, který začínal pořízením DHM, odpisy,
proúčtováním, výpočtem úroků z postupně spláceného úvěru.
Všecho rutinní věci. Pro nespokojenost byl vznesen dotaz na účetnícké místo u agentury. Odpověď zněla, že přihlášku vůbec nepřijmou, protože tam mají účetních mraky.
Připomíná mi to obsazování míst za socializmu - potřebuješ účetního,
normovače, personalistu? Tady máš jeden kus. Že to nikdy nedělal? Však se to naučí. A nezapomeň, že je ve straně.
Zřejmě je to zbytečné psaní, ale kdyby to varovalo tři lidi, třeba je to zachrání od maléru. Tím ovšem nechci nikoho pranýřovat, nebo zrazovat od dotazů.
Zcela OT - můžu si veřejně pobrečet???
Osobně mám problém s jinou věcí - ty ceny. Myslím, že nejsem nijak předražená, klienti mi doklady vozí v krabici, já je zpracuju, vracím v šanonu, opatřené i např. výdajovými doklady, spotřeba papíru nesmírná, školení, pravidelně aktualizový legální soft (tedy softů několik), provoz malé kanceláře, dvoje pojištění a nedávno přišel klient, kterému zpracovávám účto už několik let za 5000 měsíčně (kolem 300-400 dokladů měsíc - účto, DPH měsíční, několik zaměstnanců), že našel účetní za 2.000. To mi tedy zůstává rozum stát, jak to tyhle firmy zvládají. Nezrazovala jsem ho, nejsem škodná, a bylo by mi to trapné, ale spíš si říkám, jestli nejsem blbá:-))), že se neumím v této situaci ubránít. Je pravda - klientův problém, několik kontrol jsme ustáli bez ztráty kytičky.
Nebo někdo jiný přišel s absolutním nesmyslem od někoho jiného (ten někdo byl doktor práv), nakonec jsme se vlastně nedohodli, resp. dohodli, že když mi nevěří, ať si účto přestěhuje k těm, co ty nesmysly tvrdí (už mne tak vyjančil, že krom toho, že jsem si znovu přečetla zákon, jsem to konzultovala i tady, moje přesvědčení jste mi potvrdili). Mně tohle fakt štve. Nemám na to, abych bojovala podobnými nekalými prostředky, ale když mi někdo nevěří, spolupracovat s ním nemůžu..... Takže - konkurence nekalá, ošklivá :-))))
Rozhodně netvrdím, že jsem nějaké účetní No 1, ale tohle asi nepochopím nikdy.
Mějte se krásně.
Re: Zcela OT - můžu si veřejně pobrečet?
Dano, soucítím s Tebou a chápu Tě. Někdy v takových případech pomůže udělat klientovi rozbor ve smyslu: "Podívejte, tohle jsou mé reálné náklady(soft, pojištění, kanc.potřeby, telefony, internet, opotřebení pc atd.), z toho na vaši firmu připadá X ročně, tj. X/12 měsíčně. Zpracováním Vašich dokladů včetně telefonátů, emailů, schůzek s Vámi atd. strávím měsíčně průměrně Y hodin. Moje hrubá hodinová "mzda" za Vaše účetnictví je tedy tolik a tolik, přičemž po odvodech daní, SP a ZP mi reálně zbyde tolik a tolik. Ještě se vám to zdá moc? Srovnejte, kolik Kč/hod. platíte v běžném neznačkovém autoservisu. A nemyslím si, že by moje práce byla méně náročná nebo méně kvalitní. Proto se domnívám, že bych neměla mtí méně než servisní technik v autoservisu, nebo počítačový technik, instalatér atd." Pokud to nepomůže, je asi lepší se s klientem rozloučit.
Pokud ho nezajímají rozumné argumenty, tak asi nemá smysl o něj usilovat. Rozumnému člověku by bylo jasné, že pokud druhá strana je výrazně lacinější a Tvoje ceny jsou rozumné, tak druhá strana nebude dělat pod cenou z lásky k bližnímu, ale něco ošidí. Pokud má při nakupování jako jediné hledisko cenu, je to jeho věc a jeho riziko (a jeho blbost). I Židi říkali, že nemají tolik peněz, aby si mohli kupovat levné věci. Myslím, že to platí i o příliš levných službách.
Pani Dano, taky koukam, ja shanel ucetni - nabizel jsem i dost penez a nic jsem nesehnal :-( Presel jsem z DE na PU a PU zatim moc neumim. Ono penize chce kazdy ale aby odvedl poradnou praci, to uz je horsi. Dnes uz to musi byt na osobni zkusenosti a duvere.
Jinak to znam, takove klienty hned vyhodit - teda at si jdou jinam.
Takovych radoby ucetnich za 2000,- je mraky, za nic neodpovidaji, pojisteni nemaji, na urady nechodi apd.
Ono to rozloučením dopadlo, mně ani tak není líto toho výdělku, ten je nahraditelný poměrně snadno, jako spíš toho, že jsme spolu tu firmu vlastně stavěli od počátku - vybírali vhodný soft pro jejich evidence, nastavovali směrnice, ladili to tak, aby to šlapalo, vymakali oběh dokladů, aby to co nejmíň bolelo všechny strany, jejich účto jsem dělala 7 let. Asi mám tendenci si tu práci brát moc k srdci, tohle bylo takový moje "dítě", to přejde.
A děkuju a mějte se.
Přeháníte... Jak může účetní udělat chybu, při které je penále šestimístná částka? Myslím účetní chybu, ne nějaké neuznané náklady a podobně, to jde na triko podnikatele. To by mě opravdu čistě teoreticky zajímalo, jaká by to mohla být chyba? Jana F.
zaúčtování ZC majetku při ukončení sdružení do výdajů + nějaké další chybky, plynoucí hlavně z neznalosti principu sdružení.
a případů statisícových doměrků vinou chybného účtování není zas až tak vzácné. před lety chtěl pan podnikatel ušetřit na účetní, tak mu to mydlila manželka (dřív dělala prý ve škole mzdy). zálohy napráskala na trojky, výnosy na šestky - ovšem jen doplatky, zálohy stále spaly na trojkách....firmu to celkem položilo.
při ukončení plátcovství nevyrovnání dph z majetku, pokud je velký, to taky hodí pěkný sumy.
účtování cizince v DE - při určitém druhu podnikání to může být taky dost velký sek (stavební firma, dlužili mu, tak v jednoducháči prostě neplatil daň, při překopnutí na podvojko raděj prchl na východ:-)
no právě....a nejhorší je, když se zeptají (ať už daňového poradce nebo správce) a řeknou toho půl - např. společníci končí, prodají si HIM sobě. ale už neřekne, že společníkem myslí člena sdružení...a malér je na světě:-(
proto říkám - bez patřičné praxe, vzdělání a bez neustálého zdokonalování se je rekvalifikace ku .... a sebevědomí je někdy pěkně drahá věc.
No jo.......no, co k tomu dodat??? A pak se to zase někomu bude zdát drahý :-)))). Mám jim to vysvětlovat?? Jestli mají pocit, že levnější, ale stejně dobrý, přeci je nebudu okecávat. Neřeším pocit profesionality, spíš nějakou osobní hrdost a zbytky sebevědomí. Chatrné podotýkám :-)))) To nemusí být i jen cizinec, ale třeba zapomenutý obrat nad........, i to se tu řešilo velmi dlouho. Tak už toho nechám, jdu namatlat cukrátka, vyspat se na to, zítra huráááá za doktorem, ANTIDEPRESIVA rozhodně zaberou.
A Vy ostatní mějte krásný večer a ještě lepší ráno !!!!!!!!!!!!!!!!!!
>>>>>taky je mi všelijak, když při uklidňování účetní
>>>>>stylem - však jste pojištěná - mi odpověděla: proč??
>>>>>vždyť
>>>>>už účtuju bez problémů x let. a šlo o jasnou v zákoně
>>>>>ošetřenou věc, prásk - šestimístná částka jen na
>>>>>penále. kadeřnice s rekvalifikací.
>>>>**************
>>Milý 1234, fakt je, že penále byť jen stotisícové mě
>>tedy taky dost překvapilo. Netvrdím, že to není
>>možné,
>>ale z profesního zájmu bych vás chtěla poprosit o
>>vysvětlení, jak k tomu penále došlo. Samozřejmě psáno
>>nějak obecně. Děkuju předem.
>
>zaúčtování ZC majetku při ukončení sdružení do výdajů
>+ nějaké další chybky, plynoucí hlavně z neznalosti
>principu sdružení.
>
>a případů statisícových doměrků vinou chybného
>účtování není zas až tak vzácné. před lety chtěl pan
>podnikatel ušetřit na účetní, tak mu to mydlila manželka (dřív
>dělala prý ve škole mzdy). zálohy napráskala na
>trojky, výnosy na šestky - ovšem jen doplatky, zálohy stále
>spaly na trojkách....firmu to celkem položilo.
>
>při ukončení plátcovství nevyrovnání dph z majetku,
>pokud je velký, to taky hodí pěkný sumy.
>
>účtování cizince v DE - při určitém druhu podnikání to
>může být taky dost velký sek (stavební firma, dlužili
>mu, tak v jednoducháči prostě neplatil daň, při
>překopnutí na podvojko raděj prchl na východ:-)
Konstatuji ve vší slušnosti, s veškerou úctou a zdvořilostí, jaké jsem jen schopna, že toto není vysvětlení k původnímu zadání, které znělo takto:
>šlo o jasnou v zákoně ošetřenou věc, prásk - šestimístná částka >jen na penále. kadeřnice s rekvalifikací.
A ta jedna účetní chyba, která způsobila stotisícové penále, a přitom nebyl nikomu nápadný výsledek hospodaření, je jaká?
Je to celé divné a když jste to tvrdila, tak nechápu, proč to nemůžete jednoduše vysvětlit. Pokud jste tedy vy věděla, o čem jste psala. Jana F.
sice nevím proč, ale ještě jednou se pokusím vám to vysvětlit.
šlo o nepeněžní, proto asi výsledek (nikoliv hospodaření, jsme v de) nikoho nezarazil. chybu už jsem naprosto jasně a zřetelně napsal. vysvětleno to bylo tak jednoduše, že to každý, kromě vás, pochopil.
já vím o čem píšu, ale vy píšete jen o tom, že cokoliv já řeknu, je lež, urážka apod. proboha už se vzpamatujte! to už je opravdu pro psychologa, ne-li pro psychiatra.
končím, ...hrách...perly....
----------------------------------------------------------------------------
= Myslím, že tady se projevují výsledky rekvalifikací ogranizovaných prac. úřadem. Jsou tu otázky od skutečných účetních, nad nimiž člověk silně váhá s odpovědí a pak mu ještě chvíli vrtají hlavou. Ale jsou tu otázky, při kterých se ježí vlasy a člověk vrtí hlavou, jestli ten člověk je odvážný, nebo hazardér.=
Ty otázky by neměly vadit! Ať se každý ptá na to co uzná za vhodné - viz moto tohoto fora.
Horší je to s odpověďmi, ty také odpovídají vašemu postřehu:
= Myslím, že tady se projevují výsledky rekvalifikací ogranizovaných prac. úřadem.=
Buďme sebekritičtí i k sobě. Tak jako nikdo z nás není oprávněn říct si o sobě, že je dobrý řidič, není ani oprávněn o sobě říct, že je dobrý účetní. I daňový poradce se může pořádně seknout, to už jsem zažila taky. A ať se rekvalifikovaní zlobí nebo ne, musím s Vámi jen souhlasit.
kdepak, je to opravdu tak, že čím víc člověk ví, tím míň si věří.
pamatuji si krásné úsloví z psychologického školení - blbce od chytrého poznáte podle rychlosti, s jakou odpoví. jen blbec odpoví rychle, protože z toho mála, co v hlavě má, rychle něco vybere. vzdělaný a inteligentní člověk prvně přemýšlí nad možnými fígly, a pak teprve odpoví.
No, ono se dá všechno použít různě. Mně dojala jedna psycholožka, tenkrát mne naverbovali "lovci hlav", ta mi řekla, že odborně jsem z uchazečů jednoznačně nejlepší (málokdo si při ručním výpočtu mezd vzpomněl na zaokrouhlování VZ) apod., ale ten ovocný strom:-)), Vy neumíte kreslit?? Je vidět, že jste ho propracovala do detailu, ale víte....
Ne, dosud nevím, co se pozná u účetní na ovocném stromu :-))
No, ale představ si to. Zničené tělo, ruce, ale v hlavě klid, ticho, pohoda. Žádné, že se probudím uprostřed noci a "Ježíší, já je zapomněla upozornit na zálohy na daň" - fakt jsem zapomněla pod vlivem zálohy na daň silniční.
Nebo servírka. Uchozený nohy, ale - zhubnu, ještě panáka mi občas někdo šoupne :-)) Asi mám nějakou předvánoční depku (aby ne, nechala jsem se proškolit na novou nemocenskou a zase houby, za rok můžu znovu), nebo trpím syndromem vyhoření, tyhle nápady mám čím dál častěji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 12. 2006 15:22
Potřebovala bych poradit,začínám s podvojným účetnictvím a nic o něm nevím.
Jaká je dobrá kniha,kde se to dá naučit?
Děkuji za tip.