Re: Daň z věcného břemene
já trochu odbočím.
a jak je to s daní z příjmu za příjem z věcného břemene např od PRE za to, že mám na pozemku dráty vysokého vedení. Musím to zdanit? našla jsem v zákonech jen to, že je to zdanitelné plnění pro DPH, ale v dani z přímu jsem nic nenašla.
díky
l.
Re: Daň z věcného břemene
Mělo by se jednat o daň z převodu nemovitostí. Měli jsme ten samý případ - maminka darovala byt synovi, ten jí tam zřídil věcné břemeno, odhadce cenu věcného břemene odhadl na 52.000 a z této částky údajně budem platit 3 % daň z převodu nemovistostí, i když věcné břemeno bylo zřízeno bezplatně. Počítal to taky na deset let dopředu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 12. 2006 10:53
Dostala jsem od svého otce darem rod. dům. Zřídila jsem v něm otci břemeno za úplatu 400Kč. Ted po mě fin. uřad chce abych zdanila 200 000 Kč za břemeno na deset let dopředu (daň z příjmu fyzických osob). Tato sazba je vypočítána dle regulovaného nájemného( otec mi nájem samozřejmě neplatí!).
Zajímá mě jestli mám daň zaplatit. Připadá mi jako blbost platit za to, že jsem otce nechala bezplatně žít v domě který sám vybudoval.
Děkuji za radu.