Re: Výpočet PPM - ještě pro paní Jiřku
Rozumím tomu dobře, že jste po rodičovské nastoupila, 2 h odpracovala, onemocněla a marodíte až do nástupu na MD? Rozhodným obdobím je 12 měsíců před měsícem, ve kterém nastupujete na mateřskou, jestliže v těchto 12 měsících byl nějaký vyměřovací základ (ze kterého se sráželo sociální pojištění) a alespoň 1 den, jímž se tento vyměřovací základ dělí (tzn. odpracovaný den, čerpaná dovolená nebo proplacený svátek). Jestliže tam nic takového není, jde se pak vždy ještě o 3 měsíce zpět, až se narazí na tříměsíční období, ve kterém nějaký vyměřovací základ a odpracovaný den byl. Mám tedy za to, že ten den, co jste v něm odpracovala jen část směny se také bere jako den vyloučený (stejně jako všechny ostatní promaroděné dny), takže nám nezůstane žádný den, kterým se mohlo dělit. Musí se tedy jít vždy o 3 měsíce zpět. Ta proplacená dovolená taky nerozhoduje, protože tam taky nebyl odpracovaný den. Musela by to být dovolená vybraná. Takže se půjde zpět hodně daleko, dokud se nenarazí na tříměsíční období, ve kterém jste buď pracovala nebo čerpala dovolenou.
Re: Výpočet PPM - ještě pro paní Jiřku
Základ pro sociální pojištění byl ve výši 173,-Kč a z toho odvedeno 14,- Kč. , vycházelo se z těch 2 odpracovaných hodin. Přesto se z tohoto tedy nemůže spočítat PPM, protože to není za jeden celý den ? Není možné vycházet z příjmu za 1 odpracovanou hodinu a vynásobit ho 8? Poslední příjem byl v květnu 2004, kdy mi byla vyplacena náhrada mzdy za dovolenou, takže ani z tohoto se nebude PPM počítat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 12. 2006 16:53
1.září jsem nastoupila do zaměstnání a po 2 hodinách
>>práce jsem odešla k lékaři a zárověň tentýž den jsem
>>dostala neschopenku na rizikové těhotenství. Do
>>31.srpna jsem byla na rodičovské dovolené s 1.dítětem.
>>Zajímá
>>mě, zda se mi bude další mateřská počítat z těch 2
>>odpracovaných hodin a nebo z posledního příjmu, který
>>byl
>>před 3 roky, kdy mi byla proplacená dovolená. Děkuji
>>za rychlou odpověď za 14 dní nastupuji na mateřskou.
>
>Ten nástup 1.9. - to byl nástup k novému
>zaměstnavateli nebo jste se vracela do práce z rodičovské dovolené
>u téhož zaměstnavatele?
U téhož zaměstnavatele jsem nastoupila 1. září do zaměstnání.