Re: Stravenky a pracovní cesta
Na stravné je nárok ze zákona, na stravenky nikoli. Pokud uskutečníte pracovní cestu, musíte za ni dostat stravné, ne stravenky. Začátek a konec pracovní cesty vyplní cestovatel do cesťáku. Jinou evidenci neděláme, nemáme těch cest moc a zaměstnanci mají dost možností si vybrat volno jinak, tak nevím.
Ještě nás na školení upozornili, pokud by si zaměstnanec měl stravenku jako stravné na služební cestě - nebyl by naplněn zákon o výši stravného - protože většinou to bývá tak, že zaměstnavatel přispívá pouze 55% na stravenky - tím může vzniknout rozdíl mezi zákonným nárokem na stravné a skutečně proplaceným stravným stravenkou.
Ještě vypisuje si zaměstnanec na každou cestu cestovní příkaz, když jezdá každý den. Nebo existuje nějaký lepší formulář? Poraďte mi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 12. 2006 13:38
Dobrý den, mám zaměstnanec nárok na stravenky, pokud jede na pracovní cestu po ČR a mám nárok na stravné? Je možné bude dát stravenky a stravné nikoli? Nebo naopak.
Ještě k počítání času na pracovní cestě. Jak se správně počítá odpracovaná doba? Začíná minutou, kdy sedne do auta a jede, pak pracuje a končí, kdy se vrátí domů nebo do firmy? Jak se to v praxi eviduje. Přeci se přesně nepočítá každá napracovaná půlhodina na pracovní cestě? Děkuji za odpovědi na možná triviální otázky.