Změstnanec a zánik zaměstnavatele

• (neregistrovaný)

19. 12. 2006 16:13

Dobrý den, chci se zeptat, jaká jsou práva zaměstnance, když zaměstnavatel zaniká (koupí ho jiná firma). Jak je to s výpovědí? Výpovědní lhůtou a odstupným? Zároveň nová firma mě chce opět zaměstnat, ale na novou smlouvu. Konkrétněji - mám dát výpověď k 31.12.06 (není lepší, když mi ji dá zaměstnavatel sám?), poté dva měsíce výpovědní lhůta a nástup k novému zaměstnavateli od 1.3.07. Nová smlouva má ovšem platnost a účinnost od 1.1.07. Nepřipravuju se tak o výpovědní lhůtu, kdy se můžu kouknout po jiné práci? Děkuji Radek K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 12. 2006 16:23

anonymous (neregistrovaný)

Re: Změstnanec a zánik zaměstnavatele
      V tomto případě existuje několik možností: nejjednodušší je převod zaměstnance k novému zaměstnavateli. V tomto případě zůstává v platnosti pracovní smlouva, nic se nemění, jenom název zaměstnavatele.
      Druhá možnost je ukončení PP dohodou se starým zaměstnavatelem a zároveň ve stejném okamžiku podpis nové pracovní smlouvy. Protože je to dohoda, konkrétní podmínky by záležely na dohodě. Já bych třeba v tomto případě odmítl zkušební dobu v nové prac. smlouvě.
      Třetí možnost je ta, že Vám zaměstnavatel dá výpověď s odstupným a bude záležet na Vás, zda k novému zaměstnavateli nastoupíte nebo ne.

• 19. 12. 2006 17:12

Radek (neregistrovaný)

A není divný, že nová smlouva je pro mně závazná už v lednu, i když k novému zaměstnavateli nastupuji až v březnu?

• 19. 12. 2006 18:27

Jiřka (neregistrovaný)

Toto není možné. Buď budete mít v nové smlouvě nástup 1. (nebo 2.) ledna a od tohoto dne jste zaměstnancem nové firmy a pracujete u ní, nebo budete mít nástup 1.3. a pak jste jejím zaměstnancem až od března. Anonym Vám v podstatě vypsal možnosti. Ještě jedna možnost je ta, kterou zmiňujete Vy - a to, že dává výpověď zaměstnanec, tzn. že byste dal výpověď Vy, výpovědní doba začne běžet od 1.1. a skončí 28.2. Do té doby jste zaměstnancem původní firmy. Doporučovala bych ale tu dohodu jak píše anonym.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).