Má zaměstnavatel právo...?

• (neregistrovaný)

20. 12. 2006 8:10

Dobrý den, mám problém.Dnes jsem nahlásil v práci, že jdu k lékaři, protože mi není dobře.Zaměstnavatel se na mě rozčílil a odpověděl, že jsem lhář a že dostávám výpověď.Také mi řekl ať ihned přijedu do práce, že mi změří teplotu.Potřeboval bych poradit, jak se mám zachovat.Cítím se poníženě a nikdy bych si nedovolil jednat nefér, vždy jsem vyšel vstříc,ale vše má své meze.Předem děkuji.Petr.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 12. 2006 8:43

Petra (neregistrovaný)

Re: Má zaměstnavatel právo...?
      Zaměstnavatel by měl poskytnout k vyšetření u lékaře nezbytně nutnou dobu, ale jen tehdy, podkud k lékaři nemůžete jít po pracovní době. Má právo si zjistit ordinační hodiny. Pokud lékař uzná, že jste nemocný a napíše neschopenku, normálně bych ji dala zaměstnavateli. Proti tomu nemůže nic dělat, vyhodit vás nemůže, nemoc se bere jako ochranná doba. Lékař mu kvůli přísaze ale žádné informace o zdravotním stavu poskytnout nesmí.

• 20. 12. 2006 8:46

anonymous (neregistrovaný)

Tak teplotu Vám rozhodně měřit nemůže a výpověď by mohl dát jedině v souladu se ZP, což není tento případ. Zachovejte se normálně a běžte k lékaři, kde si nechejte potvrdit, že jste tam byl.

• 20. 12. 2006 8:48

Petra (neregistrovaný)

Takže z toho všeho plyne, že na vámi uvedené věci právo nemá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).