Re: nový ZP - rodné číslo
Novináři se musí něčím živit, tak píšou. Mimochodem, to není podle nového zákoníku práce, to už platilo loni. RČ stačí začernit (nebo zabílit o:) ).
>>>>>>>prosím o radu: je podle nového Zákoníku práce
>>>>>>>pracovní
>>>>>>>smlouva na které je uvedeno rodné číslo zaměstnance
>>>>>>>neplatná?
>>>>>>
>>>>>>Teď jsem četla článek, že se musí předělat....
>>>>>Novináři se musí něčím živit, tak píšou. Mimochodem,
>>>>>to není podle nového zákoníku práce, to už platilo
>>>>>loni. RČ stačí začernit (nebo zabílit o:) ).
>>>>Jako že RČ už muselo být začerněné letos? Myslela
>>>>jsem, že to platí až od 2007. Mám v tom už zmatek :)
>>>
>>>Zákon vyšel někdy tuším v 2005 a mělo to být do konce
>>>2006 odstraněno.
>>
>>Do 31.12.2005!
>Tak ne že mě prásknete :-) Mám to ještě postaru, do
>práce jsem nastoupila v roce 2006 a co bylo po škole (po
>roce 2004) za změny mi nějak uniklo :-) I když - účetní, co tady byla předemnou žádné změny neudělala a z OSSZ taky nic nepřišlo, když poslala smlouvu s RČ...
Určitě ne.
53/2004, čl. II - přechodné ustanovení:
Právnické a fyzické osoby, které do dne nabytí účinnosti tohoto zákona využívaly rodná čísla v souvislosti s plněním svých úkolů nebo předmětem své činnosti (podnikání), a nejde o případy uvedené v § 13c, jsou povinny rodná čísla z jimi takto vedených informačních systémů, evidencí nebo jiných zpracování5d) prokazatelně odstranit do 31. prosince 2005; využívání rodných čísel do uvedeného data se nepovažuje za neoprávněné nakládání s rodným číslem
Takže v souhlasu nemusím uvádět, že r.č. budu dávat na zdravku a socku, je to tak? V souhlasu uvedu pouze to, co už tu někdo dneska psal, jako že může být na smlouvě, dohodách, dodatcích, na mzdových listech, v počítači atd., prostě to bude souhlas ke zpracování r.č. týkajích se pracovního poměru?
Nedělejte si z toho velkou hlavu, na papírových dokumentech pracovně-právních vymažte, v PC si nechte, tam přece žádnou kontrolu na pracovně-právní vztahy nepustíte, protože
1. SW máte určitě pod heslem a
2. ochraňujete osobní údaje.
A pokud to máte ještě někde jinde na papíře, zamykejte si do skříně a nikoho tam nepouštějte o:).
:-)) už jsem to nějak napsala :-) Akorát teda nevím, co s těma, se kterými jsme uzavřeli prac. poměr v roce 2005 nebo 2006 a v některém z těchto let odešli. Jestli je mám někde nahánět, ale to se mi na to asi vykašlou, nebo to mám nechat tak, bez souhlasu?
Udělat tak, aby s tím bylo co nejméně práce? Vymazat RČ na pracovně-právních dokumentech. Na přehledech být mohou, to umožňují jiné zákony. Neptejte se ale proč. Je to blbost, ale úředně potvrzená. Víte, ono je to tak: ti, co neumí nic pořádně, tak kecají do všeho (mám na mysli naše pos.ance, aby si to někdo nebral na sebe).
***nečetla jsem to celé,nic nemažte, ÚOOÚ vydal nový jasný výklad díky tlaku veřejnosti :-) RČ mohou na PS být, pokud s tím zaměstnanec souhlasí a na znamení souhlasu podepíše smlouvu - žádné vymazávání, žádný písemný souhlas s použitím rodných čísel, protože se v tomto případě nejedná o citlivý údaj !
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
20. 12. 2006 9:37
prosím o radu: je podle nového Zákoníku práce pracovní smlouva na které je uvedeno rodné číslo zaměstnance neplatná?