Re: nový ZP - rodné číslo
Novináři se musí něčím živit, tak píšou. Mimochodem, to není podle nového zákoníku práce, to už platilo loni. RČ stačí začernit (nebo zabílit o:) ).
>>>>>>>prosím o radu: je podle nového Zákoníku práce
>>>>>>>pracovní
>>>>>>>smlouva na které je uvedeno rodné číslo zaměstnance
>>>>>>>neplatná?
>>>>>>
>>>>>>Teď jsem četla článek, že se musí předělat....
>>>>>Novináři se musí něčím živit, tak píšou. Mimochodem,
>>>>>to není podle nového zákoníku práce, to už platilo
>>>>>loni. RČ stačí začernit (nebo zabílit o:) ).
>>>>Jako že RČ už muselo být začerněné letos? Myslela
>>>>jsem, že to platí až od 2007. Mám v tom už zmatek :)
>>>
>>>Zákon vyšel někdy tuším v 2005 a mělo to být do konce
>>>2006 odstraněno.
>>
>>Do 31.12.2005!
>Tak ne že mě prásknete :-) Mám to ještě postaru, do
>práce jsem nastoupila v roce 2006 a co bylo po škole (po
>roce 2004) za změny mi nějak uniklo :-) I když - účetní, co tady byla předemnou žádné změny neudělala a z OSSZ taky nic nepřišlo, když poslala smlouvu s RČ...
Určitě ne.
53/2004, čl. II - přechodné ustanovení:
Právnické a fyzické osoby, které do dne nabytí účinnosti tohoto zákona využívaly rodná čísla v souvislosti s plněním svých úkolů nebo předmětem své činnosti (podnikání), a nejde o případy uvedené v § 13c, jsou povinny rodná čísla z jimi takto vedených informačních systémů, evidencí nebo jiných zpracování5d) prokazatelně odstranit do 31. prosince 2005; využívání rodných čísel do uvedeného data se nepovažuje za neoprávněné nakládání s rodným číslem
Takže v souhlasu nemusím uvádět, že r.č. budu dávat na zdravku a socku, je to tak? V souhlasu uvedu pouze to, co už tu někdo dneska psal, jako že může být na smlouvě, dohodách, dodatcích, na mzdových listech, v počítači atd., prostě to bude souhlas ke zpracování r.č. týkajích se pracovního poměru?
Nedělejte si z toho velkou hlavu, na papírových dokumentech pracovně-právních vymažte, v PC si nechte, tam přece žádnou kontrolu na pracovně-právní vztahy nepustíte, protože
1. SW máte určitě pod heslem a
2. ochraňujete osobní údaje.
A pokud to máte ještě někde jinde na papíře, zamykejte si do skříně a nikoho tam nepouštějte o:).
:-)) už jsem to nějak napsala :-) Akorát teda nevím, co s těma, se kterými jsme uzavřeli prac. poměr v roce 2005 nebo 2006 a v některém z těchto let odešli. Jestli je mám někde nahánět, ale to se mi na to asi vykašlou, nebo to mám nechat tak, bez souhlasu?
Udělat tak, aby s tím bylo co nejméně práce? Vymazat RČ na pracovně-právních dokumentech. Na přehledech být mohou, to umožňují jiné zákony. Neptejte se ale proč. Je to blbost, ale úředně potvrzená. Víte, ono je to tak: ti, co neumí nic pořádně, tak kecají do všeho (mám na mysli naše pos.ance, aby si to někdo nebral na sebe).
***nečetla jsem to celé,nic nemažte, ÚOOÚ vydal nový jasný výklad díky tlaku veřejnosti :-) RČ mohou na PS být, pokud s tím zaměstnanec souhlasí a na znamení souhlasu podepíše smlouvu - žádné vymazávání, žádný písemný souhlas s použitím rodných čísel, protože se v tomto případě nejedná o citlivý údaj !
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 12. 2006 9:37
prosím o radu: je podle nového Zákoníku práce pracovní smlouva na které je uvedeno rodné číslo zaměstnance neplatná?