Životní poj.MANAŽER - moc prosím mzdovky

• (neregistrovaný)

20. 12. 2006 12:10

Dobrý den, moc prosím o radu, jak mám zaúčtovat "Životní pojištění MANAŽER" od ČP.
    Firma uzavřela pojistku na 1 rok v celkové výši 500.000,--, s tím, že po roce celá částka bude vyplacena zaměstnanci (manažerovi). V pojistných podmínkách je uvedeno, že z částky se neplatí sociální a zdravotní pojištění ani ze strany firmy ani ze strany zaměstnance. Ale nevím, jak mám zaúčtovat tu pojistku. Jestli to je platba ke mzdě (pracovník musí dle podmínek platit daň z příjmu), a zdali je daňově uznatelná. Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 12. 2006 14:18

Jirka (neregistrovaný)

Re: Životní poj.MANAŽER - moc prosím mzd
      1. Firma nebude mít v souvislosti s touto platbou daňový výdaj.
      2. Manažer bude mít nepeněžní příjem ve výši 500.000,- s příslušným dodaněním /cca 160.000 Kč/.
      Ale musíte spěchat - narok /2007/ se /smlouva nesmlouva/ z částky platí obě pojištění.

• 20. 12. 2006 14:41

Petra (neregistrovaný)

Re: můžete prosím upřesnit?
      Moc děkuji za Vaši odpověď, ale vůbec z toho nejsem moudrá. "Chytrému napověz........" Můžete mi prosím napsat, jak to zaúčtovat u firmy? A co se týče pojištění, tak v pojistných podmínkách je uvedeno, že je od sociálního a zdravotního osvobozeno, z toho důvodu to firma uzavírala. A kdy bude mít manažer ten příjem? Smlouva končí 11/2007 a k tomu datu dostane ty peníze. Ale platba pojišťovně proběhla v 11/2006. A co představuje to dodanění cca 160 000,-? To je ta daň z příjmu u manažera?

S blbcem je to těžký, co? Ale budu Vám strašně vděčná, protože v tom fakt tápu. Ještě jednou děkuji.

• 20. 12. 2006 15:11

Anna (neregistrovaný)

>>1. Firma nebude mít v souvislosti s touto platbou
      >>daňový výdaj.
      >>2. Manažer bude mít nepeněžní příjem ve výši
      >>500.000,-
      >>s příslušným dodaněním /cca 160.000 Kč/.
      >>Ale musíte spěchat - narok /2007/ se /smlouva
      >>nesmlouva/ z částky platí obě pojištění.
      >
      Můžete mi prosím
      >napsat, jak to zaúčtovat u firmy? A co se týče pojištění,
      >tak v pojistných podmínkách je uvedeno, že je od
      >sociálního a zdravotního osvobozeno, z toho důvodu to firma
      >uzavírala. A kdy bude mít manažer ten příjem? Smlouva
      >končí 11/2007 a k tomu datu dostane ty peníze. Ale
      >platba pojišťovně proběhla v 11/2006. A co představuje to
      >dodanění cca 160 000,-? To je ta daň z příjmu u
      >manažera?
      Dodanění 160 000,- znamená, že o částku, kterou jste za něj zaplatili pojišťovně, musíte zvýšit jeho základ pro výpočet daně v měsíci, kdy jste zaplatili. A 160 000,- je 32% z 500 000,-. Pokud jde o pojistné na SZ a ZP, je třeba přečíst si pořádně pojistku. Je to příjem věrnostní a stabilizační povahy, který lze osvobodit, pokud vyhoví podmínkám zákona o pojistném - je tam, že se tyto příjmy zahrnují - s výjimkou:
      "1., 2.,... ... 6. pojistného zaplaceného zaměstnavatelem za zaměstnance na jeho úrazové pojištění, zdravotní pojištění, penzijní připojištění se státním příspěvkem a na jeho pojištění pro případ dožití nebo pro případ smrti nebo dožití nebo důchodové pojištění;..."
      Takže uvažujte, zda pojištění se do výčtu vejde. To platí pro letošní rok, v příštím roce by se pojistné mělo platit skoro ze všeho, co se zdaňuje. A co píše nebo říká pojišťovna, na to moc nedejte, oni se všemožně snaží, aby pojistky udali, ale finančnímu úřadu se budete zodpovídat vy.

• 20. 12. 2006 15:49

Pedtra (neregistrovaný)

Moc děkuji, ale teď už vůbec nechápu. Takže zaúčtuji normální hrubou mzdu 521/331, k tomu 500.000,-- 521/331 ale nedaňově, a pokud se nevejde do výčtu výjimek tak z celé částky sociální a zdravotní a daň ze mzdy? A to všechno teda za listopad, že? To budu muset udělat nějaká opravná přznání, protože výplata za listopad je zaúčtována, toto mi přinesl dneska.
      Můžete mi prosím teda potvrdit, jestli se to účtuje takto?

Ještě jednou moc děkuji.

• 20. 12. 2006 17:33

Jirka (neregistrovaný)

1. odeslaných 500.000 zaúčtuje na 528/221 ostatní sociální náklady - nedaňové.
      2. v mzdovém programu zvýšíte zájklad daně o 500.000.
      3. jak Vám radí Anna, musíte zvážit, jestli o těch 500.000 nemáte zvednout i základy pojistného.
      ---
      Mimochodem, jestli to spadne i do pojistného, je to mnohem "dražší" než běžná mzda.
      Jestli ne, tak je to možná o "facku levnější", pak ale při výplatě si pojišťovna strhne daň podle §36 15-20%.
      V podstatě se jedná o dárek - ale pro dealera pojišťovny, který předstírá jak je to výhodné pro druhou stranu.
      ---

• 20. 12. 2006 18:18

Petra (neregistrovaný)

Re: moc děkuji, už mi svitlo
      Bingo, konečně je mi jasné i to zaúčtování. Co se pojistného týká, také si myslím, že pan podnikatel v tomto případě trošku naletěl, ale neuvěří mi, takže to horší (vysvětlit mu to) mne ještě čeká. Samozřejmě to ještě prověřím, ale podle zákona se na tuto pojistku osvobození opravdu nevztahuje. Fakt jste mi oba strašně moc pomohli, ještě jednou díky a všem krásné vánoce, hodně zdraví v příštím roce a pevné nervy do období závěrek. Petra

• 21. 12. 2006 13:38

a-c (neregistrovaný)

Re: moc děkuji, už mi svitlo
      nevim, jestli naletel, ale tyhle pojistky se uzaviraji prave proto, ze jak firma, tak zamestnanec usetri na zdrav.+soc., coz je v pripade zamestnance cca 13%, a to u castky 500.000 neni urcite malo. ale - jak uz bylo receno - je potreba se "vejit" do prislusnych podminek. ovsem s tim zamerem se to dela. a od pristiho roku je s tim stejne konec. takze vyuzit stavajicich podminek, celou castku doplatit a, bohuzel, zaplatit z ni take dane.

jenom nevim, co bylo mysleno tim, ze si z toho pojistovna 15-20% vezme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).