Re: Dohoda o provedeni cinnosti
Z dohody o provedení práce se neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Pouze se daní, což je povinností zaměstnavatele. Pokud jste neměl podepsané prohlášení a všechny dohody byly např. do 5000 a daněny srážkovou daní, nemusíte ani podávat přiznání k dani z příjmů. Ovšem pokud jste v měsíci říjnu neměl žádného zaměstnavatele, u kterého byste byl zdravotně pojištěn, ani nepatříte do kategorie, za kterou je plátcem stát, jste povinen si zdravotní pojištění sám doplatit na zdravotní pojišťovně, to si pohlídejte, nabíhá penále.
Z dohody o provedení práce se pojištění neplatí, nesouvisí to s prohlášením. Pojištění se platí z pracovního poměru a dohody o pracovní činnosti nad 7 dnů nebo nad 400 Kč. Ale za měsíc musí být zaplaceno zdravotní z minimálního vyměřovacího základu ve výši 7955 Kč.
Dobre, tak kdyz mam jednu dohodu o pracovni cinnosti, kde mzda byla 1200CZK, co mam tedy udelat, abych mohl zaplatit zdrav a soc.? A hlavne dky se to plati. Nemohl bych to treba zaplatit soucasne s DP? Ale tuto castku do DP udavat asi nebudu, kdyz je to do 5000,-, ne?
Pokud ta částka byla daněna zálohovou daní, dáváte do daňového přiznání. Pokud byla daněna srážkovou daní, nedáváte do dan.př.
Nejnižší platba zdrav. pojištění je 13,5 % z 7955, tj. 1074 Kč. Takže pokud za Vás žádný zaměstnavatel ZP neodváděl, platíte to sám a hned. Nečekejte na nic a domluvte se tam.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 12. 2006 13:35
Mam dohodu o provedeni cinnosti s nejmenovanou firmou ze Slovenska. Cena byla 1200CZK. Co mam ted delat? Napsat to do DP? Prohlaseni nebylo podepsane. Mam tuto dohodu na mesic rijen a v tomto mesici mam dalsich x dohod o provedeni prace.
T dohody se pry plati soc. a zdrav. Jak a kde to mám zaplatit? Mám to vůbec platit já? Poraďte mi prosím. Nějak se v tomto neorientuju