Re: Dělení na spolupracující osobu
Příjmy za celý rok : 12 x počet měsíců spolupráce = řástka, kterou budete rozdělovat na vás a na spolupracující osobu. Stejně tak výdaje. Pozor na max. částku, kterou lze rozdělit za měsíc na spolupracující osobu.
Příklad:
příjmy 1200000,00 za rok, výdaje 800000,00 Kč za rok, spolupráce s manželem 9 měsíců.
1200000,00 : 12 x 9 = 900000,00 Kč příjmů se rozdělí např.50/50
800000,00 : 12 x 9 = 600000,00 Kč výdajů se rozdělí stejným poměrem, jako příjmy.
Přeji hezké vánoce a hlavně, aby se spolupracující manžel zapojil i do předvánočních příprav.
Měla jsem podobný případ. Vůbec nehleďte na to, kdy začali spolupodnikat. Podělte procentuelně - do výše 50% a je to. Logicky : když rozdělíte podle měsíců ( i kdyby to bylo podle skutečných P+V) a pak ještě procentuelně, tak Vám nebudou vycházet procentuelní výpočty v DPFO a určitě budete vyzváni k odstranění pochybností. Zdaňovacím obdobím je přece kal.rok.
Měla jsem podobný případ vloni. Manželé 50/50, manželka začala spolupracovat od 1.2. Na Manžela jsem rozdělila 13/24 "dílů" příjmů a výdajů, na manželku 11/24. FÚ se zatím neozval. Takže, jestli dobře počítám, tak ve vašem případě Vy 15/24, manžel 9/24.
Jak tomu mám rozumět, když zákon říká, že lze rozdělit
příjmy a výdaje dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti PROVOZOVANÉ ZA SPOLUPRÁCE druhého z manželů .... Lze tedy rozdělit i příjmy a výdaje za období, když ještě nespolupracovali? Pokud by manžel podnikal celý rok a manželka začala spolupracovat až od 07/2006, myslíte, že lze rozdělit na manželku i příjmy a výdaje za 1. pololetí, když zákon stanoví, že lze rozdělit příjmy a výdaje dosažené za spolupráce?
Myslím, že lze rozdělit i příjmy a výdaje za období, kdy ještě nespolupracovali. Jak píše Zuzik - zdaňovací období je rok a příjmy i výdaje jsou nerovnoměrné. Krácení, které máte na mysli, je ošetřeno - stanovením maximální částky - v téže větě v § 13/1 ZDP za středníkem:
"přitom částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
21. 12. 2006 12:24
Dobrý den,
jsem podnikatelka (DE) a od 1.4.2006 jsem ke své činnosti přibrala
svého manžela jako spolupracující osobu. Nevím jak mám správně dělit výsledky za rok 2006. Musím nejdříve spočítat výsledky za období od 1.1. do 31.3. = ty nebudu dělit a pak spočítám výsledky za období od 1.4. do 31.12. = ty rozdělím na % určená zákonem ?
Nebo můžu rozdělit výsledky za celý kalendářní rok ? V zákoně se píše, že dělit můžu i každý započatý měsíc, ale nerozumím přímo tomuto znění. POMŮŽE MI NĚKDO ?
Děkuji