Re: Zaměstnávání důchodců
Rozdíl je v tom, že jedna z nich podepsala prohlášení k dani a druhá nepodepsala. Ta, co podepsala, je daněna podle tabulek a má slevu na dani. Ovšem jen v roce, ve kterém šla do důchodu. Ta druhá může podepsat prohlášení dodatečně a požádat o roční zúčtování daně, tím se jí to srovná.
I potom to má smysl, protože podle tabulek můžou mít menší daň než 20 % a můžou si uplatnit jiné slevy (třeba pojištění).
Prohlášení můžete podepsat i u dohody, jediná podmínka je, že musí být v tom měsíci podepsaná jen u jediného zaměstnavatele. Pokud nebude mít víc zaměstnavatelů současně, může jí mzdová účetní udělat roční zúčtování daně a daňové přiznání nemusí podávat. Jestli měla jen jednoho zaměstnavatele nebo víc, ale postupně za sebou, tak je její daňová povinnost splněná i kdyby si to roční zúčtování nenechala dělat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 12. 2006 8:47
Dobrý den,
mám dotaz ohledně zaměstnávání důchodců.
Má mamča a tchýně stejně nastoupily tento rok do řádného důchodu a stále pracůjí, jen byl s každou trochu jinak uzavřen pracovní poměr a každé je jinak odváděna daň.
Mamča zůstala na zkrácený úvazek(učitelka) odvádí ZP, SP a má prý i stále úlevu na dani.
Tchýni zaměstnali na DPČ odvádí ZP, SP nemá úlevu na dani a srážejí jí 20%daně.
Když se u mě sejdou věčně se dohadují a já bych tomu chtěla přijít na kloub.
Je mi jasné, že s důchodcem můžu uzavřít jak pracovní smlouvu tak dohodu (zálaží jak se domluví se zaměstnavatelem) ale jak je to s úlevou na dani?
Pokud jsou v důchodu a vydělávají musejí podávat daňové přiznání?Děkuji moc