Zbavení se starých zásob zboží PROSÍM!
>Prosím o radu - je tento názor správný? Na skladě máme
>již 4 roky zboží - 1 ks - cena je 70 000.--. Teď se ho
>potřebujeme nejak šikovně "zbavit". Můžeme ho prodat -
>třeba za 5000 (nemá větší hodnotu v současné době).
>Jedná se o normální ztrátový prodej, kdy odvádíme DPH
>z té prodejní ceny a do výnosů jde tato prodejní cena,
>v nákladech zůstává CELÁ pořizovací cena i nárok na
>odpočet DPH zůstává zachován? Podle mého je v tomto
>případě prodej za jakoukoli cenu daňově mnohem výhodnější
>než likvidace bez náhrady. Mám pravdu, nebo je v tom
>nějaký háček, na který jsem pozapomněla? Předem moooc
>díky!
> Andrea
Re: Zbavení se starých zásob zboží
A co to znamená osoba ekonomicky či personálně spojená? Můžete upřesnit? Pokud bychom prodali za cenu třeba těch pět tisíc přes zjednodušený DD, kde nemusí být uveden obděratel, je to správně? Mohl by v tomto případě být někde problém?
vzhledem k tomu, že se jedná o 1ks laptopu, bude to asi působit silně účelově:-)) opravdu se domnívám, že jasnými důkazními prostředky budou skladová evidence, ceník, případně interní směrnice o tvorbě prodejních cen (snižování v závislosti na době skladování, morálním opotřebení apod.) fotka nedokazuje v tomto případě nic. ta snad kdyby se jednalo o opravdu výprodej vícero zboží.
domnívám se, že o tolik snížená cena je dostatečným prokázáním pochybnosti zda bylo pořízeno za účelem zisku a zda se nejedná o osobu spřízněnou a subjekt musí dokázat vše, co v průběhu kontroly tvrdí nebo k čemu byl vyzván. pokud bude na dokladu uveden odběratel, je to jasné a v tomto případě by musel prokazovat správce.
takže pokud neprodá osobě blízké, nejde napadnout cena. pokud budou sedět všechny evidence, nelze napadnout už vůbec nic (např. zda se jednalo o náklad na dosažení atd...)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
27. 12. 2006 11:51
Prosím o radu - je tento názor správný? Na skladě máme již 4 roky zboží - 1 ks - cena je 70 000.--. Teď se ho potřebujeme nejak šikovně "zbavit". Můžeme ho prodat - třeba za 5000 (nemá větší hodnotu v současné době).
Jedná se o normální ztrátový prodej, kdy odvádíme DPH z té prodejní ceny a do výnosů jde tato prodejní cena, v nákladech zůstává CELÁ pořizovací cena i nárok na odpočet DPH zůstává zachován? Podle mého je v tomto případě prodej za jakoukoli cenu daňově mnohem výhodnější než likvidace bez náhrady. Mám pravdu, nebo je v tom nějaký háček, na který jsem pozapomněla? Předem moooc díky!
Andrea