Re: účtování dotace
děkuji, tomu rozumím, našel jsem si tyto odkazy v zákoně. Ještě se chci zeptat, jak účtovat: přijatá dotace na účet - jako příjem neovlivňující základ daně, faktura za hotové za stroj - výdej z pokladny, jako výdej neovlivňující základ daně? a co zbytek dotace, která nebyla čerpána, ale ÚP ji nechce vrátit, nechá ji na politiku zaměstnanosti, to asi bude jako příjem ke zdanění? děkuji ještě jednou za radu. Jirka
*** Ano, dotace jako příjem neovlivňující a výdaj za stroj jako výdaj neovlivňující. Se zbytkem nevím - ta dotace byla vyšší než kupní cena stroje? Pokud byste ji třeba využil na nákup dalšího HM, pak by to u toho dalšího bylo stejné jako u toho prvního. Pokud by to nebyla dotace na HM (popř. TZ nebo živel), pak by byla předmětem daně (příjem ovlivňující) a úhrada provozních nákladů z této dotace zase daňový výdaj. Co podmínky té dotace? ***
Takže jsem si našel podmínky dotace, a je to opravdu na pořízení přesně toho stroje, který jsem zakoupil, jen faktura za stroj je o 11.000 nižší. úp nechce rozdíl vrátit. Takže ještě jednou, prosím, rozdíl těch 11 tis. dám jako příjem ovlivň.základ daně, a stroje jako výdaj neovl.základ daně a nebudu odepisovat. moc děkuji za pomoc Jirka
*** Ano, myslím, že to tak budete muset udělat - já bych to tedy takto udělala :-)) Ještě se ale podívejte na jednu věc: ve Vyhlášce 500, v §47, máte zhruba vyjmenované, co vše patří do ocenění HM. Jen ta fa za stroj (kupní cena) to nemusí být - ta vstupní cena může být vyšší. Správně ji stanovte a pak použijte tu dotaci a uvidíte, kolik Vám zbude do zdanitelných příjmů. Možná, že Vám ale někdo ještě poradí, jak se tomu zbytku do zdanitelných příjmů vyhnout - mně ale nic nenapadá :-) ***
>>>>>>Vedu DE, dostal jsem dotaci od ÚP na zakopení stroje,
>>>>>>ten jsem zakoupil, jak mám účtovat dotaci? děkuji
>>>>>
>>>>>*** Pokud je to dotace na pořízení hmotného majetku,
>>>>>pak je to příjem osvobozený od daně (§4/1/t) ale
>>>>>zároveň Vám snižuje vstupní cenu tohoto majetku
>>>>>(§29/1) ***
>>>>
>>
>>Takže jsem si našel podmínky dotace, a je to opravdu
>>na pořízení přesně toho stroje, který jsem zakoupil,
>>jen faktura za stroj je o 11.000 nižší. úp nechce
>>rozdíl
>>vrátit. Takže ještě jednou, prosím, rozdíl těch 11
>>tis. dám jako příjem ovlivň.základ daně, a stroje
>>jako
>>výdaj neovl.základ daně a nebudu odepisovat. moc
>>děkuji
>>za pomoc Jirka
>
moc Vám děkuji za pomoc a radu Jiří
>*** Ano, myslím, že to tak budete muset udělat - já
>bych to tedy takto udělala :-)) Ještě se ale podívejte
>na jednu věc: ve Vyhlášce 500, v §47, máte zhruba
>vyjmenované, co vše patří do ocenění HM. Jen ta fa za stroj
>(kupní cena) to nemusí být - ta vstupní cena může být
>vyšší. Správně ji stanovte a pak použijte tu dotaci a
>uvidíte, kolik Vám zbude do zdanitelných příjmů.
>Možná, že Vám ale někdo ještě poradí, jak se tomu zbytku do
>zdanitelných příjmů vyhnout - mně ale nic nenapadá :-)
>***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
27. 12. 2006 15:11
Vedu DE, dostal jsem dotaci od ÚP na zakopení stroje, ten jsem zakoupil, jak mám účtovat dotaci? děkuji