Re: péče o osobu blízkou
Od 1.1. 07 se mění sociální dávky ( zákon o sociálních službách) - příjemcem je osoba - tedy Váš dědeček, proto Vám ruší současnou výměru. Nová dávka, o kterou musí osoba, pro kterou je určena,požádat, bude ve výši 8000,-Kč, pokud jde o stupeň závislosti IV - úplná, potom je ve výši 11000,-Kč. - o tuto dávku se ale musí požádat obec s rozšířenou působností.
Doba péče o osobu blízkou se bude i nadále započítávat do "náhradních dob" pro důchod a plátcem pojistného na ZP bude stát.
*** Souhlasím s výše uvedeným jen s jedním rozdílem. Ale prodávám, jak jsem u nás na úřadě koupila: v případě, že byl příspěvek na osobu blízkou pobírán, pak od 1.1.07 už ta "postižená osoba", na kterou bude dávka, žádat nemusí a bude ji přiznán automaticky podle druhu postižení. O tomhle by ale ta postižená osoba měla být písemně informována. Dávka 4 tis. je tuším ta nejnižší a je jistě možnost v případě přehodnocení postižení, dostat tu dávku vyšší. U nás si všechny na úřad zvali a polopaticky vysvětlovali, jak to bude - zeptejte se u Vás na obci. ***
Zkuste se podívat na www.mpsv.cz/cs/9......v levém sloupci je nabídka a až skoro dole jsou Otázky a odpovědi k zák. 108/2006Sb. o soc. službách a k zák. č. 109/2006 Sb... je to tam už dost dlouho,doufala jsem, že s koncem roku se tyto informace objeví na titulní stránce ministerstva, leč ouha, ...ale jinak mám za to, že pro základní orientaci je to dobrý materiál.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 12. 2006 19:49
Chtěla bych podat vysvětlení, které se týká nového zákona.Byl mi doručen dopis, ve kterém mi ozmamují, že od nového roku 2006 mi zaniká příspěvek na péči o osobu blízkou. Chtěla bych proto vědět, co mi z toho vyplývá. Zatím mi nikdo neřekl, ani na úřadě na jaké dávky budu mít nárok, jestliže pečuji o nemohoucího dědečka , kterému je 95let. Sebrali mi příspěvek ve výši 5.400 Kč a dědovi 960 Kč pro nemohoucnost a vyměřili mu 4.000 Kč. Opravdu férovka.Mám se hlásit na ÚP ?Na jaký příspěvek mám já, nebo dědeček nárok?Děkuji za odpověď .....