Třístranný obchod

• (neregistrovaný)

2. 1. 2007 16:48

Jsme česká firma (plátce DPH reg. v ČR). Pro našeho zákazníka ze SR (plátce reg. ve SR) jsme nakoupili zboží v Německu (od plátce
    DE). Zboží šlo rovnou z DE na Slovensko. Přes nás pouze fakturace.
    Dle par. 17 odst. 1-3 se domnívám, že jsme prostřední osobou.
    (DE-prodávající, SK-kupující). Ale nerozumím odst. 4 (konkrétně obratu ...,která pořizuje zboží od prodávajícího v čl. státě kupujícího??? s cílem následného dodání zboží kupujícímu v tomto čl. státě).Podmínky pro osvobození mi podle zákona o DPH také nejsou
    úplně jasné. V odst. 6 a) se uvádí, že pořízení zb. z jiného čl.státu je uskutečněno prostřední osobou, která není plátcem??? atd.,
    -celkově to pořád čtu dokola a nejsem z toho moudrá.Nebo se
    v našem případě přeci jen nejedná o zjednodušený třístranný postup? Najde se dobrá duše, která mi přeloží zmíněné odstavce do srozumitelného jazyka? Do starších příspěvků jsem se dívala, ale
    nejsem přesvědčená o správnosti. Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2007 8:18

Ja.K. (neregistrovaný)

Re: Třístranný obchod
      Pokud jde o sjednaný kontrakt třemi plátci DPH ve třech různých členských státech EU a zboží bude odesláno přímo od prodávajícího (A) ke kupujícímu (C), pak jde o třístranný obchod:

Zvýhodněný přístup spočívá v tom, že pořízení zboží druhou osobou - registrovanou ve státu B (prostřední osoba) je osvobozeno od DPH, za splnění podmínek § 17 odst. 5 ZDPH a § 17 odst. 6 ZDPH. Zdanění pak zůstává pouze na poslední osobě C (§ 17 odst. 8 ZDPH), a to jako při běžném pořízení zboží z jiného členského státu. Daňový doklad ale obdrží ne od A, ale od prostřední osoby B (§ 17 odst. 7 ZDPH).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).