Re: Třístranný obchod
Pokud jde o sjednaný kontrakt třemi plátci DPH ve třech různých členských státech EU a zboží bude odesláno přímo od prodávajícího (A) ke kupujícímu (C), pak jde o třístranný obchod:
Zvýhodněný přístup spočívá v tom, že pořízení zboží druhou osobou - registrovanou ve státu B (prostřední osoba) je osvobozeno od DPH, za splnění podmínek § 17 odst. 5 ZDPH a § 17 odst. 6 ZDPH. Zdanění pak zůstává pouze na poslední osobě C (§ 17 odst. 8 ZDPH), a to jako při běžném pořízení zboží z jiného členského státu. Daňový doklad ale obdrží ne od A, ale od prostřední osoby B (§ 17 odst. 7 ZDPH).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
2. 1. 2007 16:48
Jsme česká firma (plátce DPH reg. v ČR). Pro našeho zákazníka ze SR (plátce reg. ve SR) jsme nakoupili zboží v Německu (od plátce
DE). Zboží šlo rovnou z DE na Slovensko. Přes nás pouze fakturace.
Dle par. 17 odst. 1-3 se domnívám, že jsme prostřední osobou.
(DE-prodávající, SK-kupující). Ale nerozumím odst. 4 (konkrétně obratu ...,která pořizuje zboží od prodávajícího v čl. státě kupujícího??? s cílem následného dodání zboží kupujícímu v tomto čl. státě).Podmínky pro osvobození mi podle zákona o DPH také nejsou
úplně jasné. V odst. 6 a) se uvádí, že pořízení zb. z jiného čl.státu je uskutečněno prostřední osobou, která není plátcem??? atd.,
-celkově to pořád čtu dokola a nejsem z toho moudrá.Nebo se
v našem případě přeci jen nejedná o zjednodušený třístranný postup? Najde se dobrá duše, která mi přeloží zmíněné odstavce do srozumitelného jazyka? Do starších příspěvků jsem se dívala, ale
nejsem přesvědčená o správnosti. Moc děkuji.