Daňové zvýhodnění na dítě

• (neregistrovaný)

2. 1. 2007 17:41

Zaměstnanec je rozvedený, má dítě s družkou (nyní již bývalou), chce uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Přinesl potvrzení, že matka dítěte neuplatňuje od 12.7.2006 daňové zvýhodnění na toto dítě u svého zaměstnavatele. Mohu mu v prosincové výplatě dát slevu na dítě? A jestliže ano, je možné aby uplatnil tuto slevu zpětně v ročním vyúčtování? Váhám z toho důvodu, že nevím zda dítě žije s ním ve společné domácnosti, myslím si spíše, že žije s matkou a nebo střídavě. Stačí mi, když v prohlášení uvede toto dítě a dál již nemusím nic zjišťovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2007 17:45

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Daňové zvýhodnění na dítě
      Podmínkou opravdu je, že s tím dítětem musí žít ve společné domácnosti. Takže jednak musí doložit rodným listem, že dítě je skutečně jeho a jednak bych si od něj nechala napsat čestné prohlášení, že s tím dítětem žije ve společné domácnosti na té a té adrese. Když toto prohlásí, pak už je to jeho odpovědnost.

• 2. 1. 2007 18:39

Líba P. (neregistrovaný)

Paní Jiřko, děkuji Vám za radu a ještě jednou, myslíte, že když si dítě zapíše do prohlášení v části I. bod 3, kde je psáno "...uplatňuji daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící se mnou v domácnosti..." a prohlášení podepíše, že toto nestačí a mám po něm požadovat ještě další prohlášení na zvláštní papír? Rodný list dítěte mám, jelikož na něho již v minulosti daňové zvýhodnění uplatňoval, ale to ještě žil společně s družkou a dítětem.

• 2. 1. 2007 19:18

Anna (neregistrovaný)

>>>Zaměstnanec je rozvedený, má dítě s družkou (nyní již
      >>>bývalou), chce uplatnit daňové zvýhodnění na dítě.
      Mohu mu v prosincové výplatě dát slevuna dítě? A
      zpětně v ročním vyúčtování? nevím zda žije s ním ve společné domácnosti, myslím si
      >>>spíše, že žije s matkou a nebo střídavě.

>>Podmínkou opravdu je, že s tím dítětem musí žít ve
      >>společné domácnosti. Takže jednak musí doložit rodným
      >>listem, že dítě je skutečně jeho a jednak bych si od
      >>něj
      >>nechala napsat čestné prohlášení, že s tím dítětem
      >>žije ve společné domácnosti na té a té adrese. Když
      >>toto
      >>prohlásí, pak už je to jeho odpovědnost.
      >Paní Jiřko, děkuji Vám za radu a ještě jednou,
      >myslíte, že když si dítě zapíše do prohlášení v části I. bod
      >3, kde je psáno "...uplatňuji daňové zvýhodnění na
      >vyživované dítě žijící se mnou v domácnosti..." a
      >prohlášení podepíše, že toto nestačí a mám po něm požadovat
      >ještě další prohlášení na zvláštní papír? Rodný list
      >dítěte mám, jelikož na něho již v minulosti daňové
      >zvýhodnění uplatňoval, ale to ještě žil společně s družkou
      >a dítětem.
      Samozřejmě, že za normálních okolností žádný další papír nepotřebujete a stačí to, co je předtištěno v Prohlášení, ale vzhledem k tomu, že máte pochybnosti (nejspíš oprávněné, když s družkou už nežije?), postupovala bych stejně jako Jiřka a chtěla bych to od něj písemně a podrobně ještě zvlášť - s tím, že bych ho upozornila na následky! A kdybych si byla skoro jistá, že co prohlašuje, není pravda, neuznala bych to a doporučila mu podat si daňové přiznání. Finanční úřad má možnost vyžádat si ještě jiné doklady, dokonce udělat šetření v místě bydliště - nám zákon žádné takové možnosti nedává. Je sice pravda, jak píše Jiřka, že uvede-li nepravdivé údaje, je to na něm, ale ten přeplatek bude mít vaše firma, vám vyměří penále, a na vás bude se s ním o tom dohadovat... Tak to všechno vemte v úvahu. Přeju vám, abyste se rozhodla správně!

• 2. 1. 2007 20:44

Líba P. (neregistrovaný)

Paní Anno, také Vám moc děkuji za radu. Ještě to s ním proberu, doufám, že mi řekne, jak to opravdu je a rozhodně si to od něho nechám ještě písemně potvrdit. Ještě jednou dík.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).