Re: Daňové zvýhodnění na dítě
Podmínkou opravdu je, že s tím dítětem musí žít ve společné domácnosti. Takže jednak musí doložit rodným listem, že dítě je skutečně jeho a jednak bych si od něj nechala napsat čestné prohlášení, že s tím dítětem žije ve společné domácnosti na té a té adrese. Když toto prohlásí, pak už je to jeho odpovědnost.
Paní Jiřko, děkuji Vám za radu a ještě jednou, myslíte, že když si dítě zapíše do prohlášení v části I. bod 3, kde je psáno "...uplatňuji daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící se mnou v domácnosti..." a prohlášení podepíše, že toto nestačí a mám po něm požadovat ještě další prohlášení na zvláštní papír? Rodný list dítěte mám, jelikož na něho již v minulosti daňové zvýhodnění uplatňoval, ale to ještě žil společně s družkou a dítětem.
>>>Zaměstnanec je rozvedený, má dítě s družkou (nyní již
>>>bývalou), chce uplatnit daňové zvýhodnění na dítě.
Mohu mu v prosincové výplatě dát slevuna dítě? A
zpětně v ročním vyúčtování? nevím zda žije s ním ve společné domácnosti, myslím si
>>>spíše, že žije s matkou a nebo střídavě.
>>Podmínkou opravdu je, že s tím dítětem musí žít ve
>>společné domácnosti. Takže jednak musí doložit rodným
>>listem, že dítě je skutečně jeho a jednak bych si od
>>něj
>>nechala napsat čestné prohlášení, že s tím dítětem
>>žije ve společné domácnosti na té a té adrese. Když
>>toto
>>prohlásí, pak už je to jeho odpovědnost.
>Paní Jiřko, děkuji Vám za radu a ještě jednou,
>myslíte, že když si dítě zapíše do prohlášení v části I. bod
>3, kde je psáno "...uplatňuji daňové zvýhodnění na
>vyživované dítě žijící se mnou v domácnosti..." a
>prohlášení podepíše, že toto nestačí a mám po něm požadovat
>ještě další prohlášení na zvláštní papír? Rodný list
>dítěte mám, jelikož na něho již v minulosti daňové
>zvýhodnění uplatňoval, ale to ještě žil společně s družkou
>a dítětem.
Samozřejmě, že za normálních okolností žádný další papír nepotřebujete a stačí to, co je předtištěno v Prohlášení, ale vzhledem k tomu, že máte pochybnosti (nejspíš oprávněné, když s družkou už nežije?), postupovala bych stejně jako Jiřka a chtěla bych to od něj písemně a podrobně ještě zvlášť - s tím, že bych ho upozornila na následky! A kdybych si byla skoro jistá, že co prohlašuje, není pravda, neuznala bych to a doporučila mu podat si daňové přiznání. Finanční úřad má možnost vyžádat si ještě jiné doklady, dokonce udělat šetření v místě bydliště - nám zákon žádné takové možnosti nedává. Je sice pravda, jak píše Jiřka, že uvede-li nepravdivé údaje, je to na něm, ale ten přeplatek bude mít vaše firma, vám vyměří penále, a na vás bude se s ním o tom dohadovat... Tak to všechno vemte v úvahu. Přeju vám, abyste se rozhodla správně!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 1. 2007 17:41
Zaměstnanec je rozvedený, má dítě s družkou (nyní již bývalou), chce uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Přinesl potvrzení, že matka dítěte neuplatňuje od 12.7.2006 daňové zvýhodnění na toto dítě u svého zaměstnavatele. Mohu mu v prosincové výplatě dát slevu na dítě? A jestliže ano, je možné aby uplatnil tuto slevu zpětně v ročním vyúčtování? Váhám z toho důvodu, že nevím zda dítě žije s ním ve společné domácnosti, myslím si spíše, že žije s matkou a nebo střídavě. Stačí mi, když v prohlášení uvede toto dítě a dál již nemusím nic zjišťovat?