Re: sleva na dani
ˇZádná sleva na zaměstnance již neexistuje, je nahrazena slevou na dani. Vypočítáte měsíčně daň ze mzdy a nebudete uplatňovat .žádnou odpocítatelnou položku jako dříve :na poplatníka a na osobu se ZTP,ale od vypočtene daně odečte 600.-Kč měsíčně slevu na dani na poplatníka a 800.-Kč měsíčně a na osobu se ZTP .Zbytek je daň.Slevy na dani jsou platné od 1.1.2006.Hlavní rozdíl je v tom, že nyní se krátí slevou na dani přímo daň a dříve se snížoval základ pro výpočet daně.
Sleva na dani (pro zaměstnavatele) existuje - viz § 35 odstavec 1.
Jinak nárok nebudete mít na celých 18.000 ale na poměrnou část, zhruba na 8/12 * 18000, pokud paní pracuje na stejný úvazek jako ostatní. Přepočet se ale provádí na hodiny (proto zhruba) odpracované postiženým zaměstnancem ku počtu hodin které by odpracoval nepostižený.
Jinak myslím dobrá zpráva pro Vás - na ZTP se snad počítá 60.000 a ne 18.000.
děkuji, myslím tu slevu podle par.35, jen nevím, jak počítat, když je to jediný zaměstnanec a pracuje na plný úvazek, tedy asi 18.000 a poměrnou část za odprac.měsíce.Jirka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2007 8:15
Zaměstnávám jednoho zaměstance se ZTP. Paní je u mě od května 2006. Mám nárok na slevu 18.000,- za zaměstnance, nerozumím výpočtu v zákoně. nemůže mi někdo poradit, jak postupovat. MOc děkuji za pomoc. Jitka