Daň z nemovitosti

• (neregistrovaný)

3. 1. 2007 11:37

Mám do daňového přiznání uvádět i podíl na společných částech domu a na pozemku nebo na tyto podává přiznání Společenství vlstníků byt. jednotek?
    Pokud bych ho měla podat já, mám tam spočítat jen tu poměrnou část, tzn. uvést v rozloze jet např. 20m2 nebo celou plochu, jak je zapsána v katastru?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2007 13:45

Ivča (neregistrovaný)

Re: Daň z nemovitosti
      Jukněte do formuláře na daň z nemovitosti, pokud jde o společnou část pozemku, uvádíte to v řádku 68. Co se týče pozemku, tak záleží, jestli je to pozemek, mimo který stojí dům. Pokud máte podíl jen na pozemku, na kterém stojí dům, daň z pozemku neplatíte vůbec - § 2 odst. 2 zákona o dani z nemovitosti. Pokud by se jednalo o pozemek, na který dům není, uvede se to právě v tom řádku 68.
      Na společné části domu se nic nepočítá, od toho je tam ten koeficient 1,2 - řádek 96 (§ 10 odst. 2 zákona o dani z nem.).

• 3. 1. 2007 15:03

Martina (neregistrovaný)

Já nevím, ale v přiznání řádky 68 ani 96 nejsou. Jde mi o přiznání k dani z nemovitostí. Ve verzi tiskopisu 8 jsou řádky 01 - 59 a ve verzi 9 jsou řádky 101 - 411.
      Můžete mi to vysvětlit ještě jednou?

• 3. 1. 2007 15:51

Ivča (neregistrovaný)

Daňové přiznání má skutečně řádky 1-59. Pak ale existuje vložka do přiznání, která je pro byty a tam jsou avízované řádky.
      Můžete si je stáhnout tady v šablonách, nejlepší je ASPEKT HM, tam mají nastavené výpočty.
      Pokud jde o jeden byt vyplníte stranu 1, stranu 2 (v ASPEKTU HM uveden jako list POZ1), stranu 3 (v ASPEKTU HM uveden jako list STA 1) a stranu 4 (v ASPEKTU HM uveden jako list 4). Strana 2 a 3 ale budou nevyplněné, protože je nahradíte právě tou vložkou (v ASPEKTU uveden jako Byt1 a byt2, jen si tam opravíte ty druhy stavby.
      Takže budete mít vyplněnou stranu 1 - s nápisem Přiznání
      stranu 2 - řádky 11-28, tato strana ale nebude vůbec vyplněná
      stranu 3 - řádky 29-53, tato strana taky nebude vůbec vyplněná
      strana 4 - řádky 54-59, tu vyplníte na základě toho, co vám vyjde
      a pak vložku o dvou listech:
      List 1 - řádky 60-79
      LIst 2 řádky 80-103

V té vložce vlastně všechno vyplníte. Záleží, jestli máte pozemek i mimo barák. Pokud ne, v řádku 67 vyplníte 0, v řádku 68 jen poměr podle výpisu z katastru a řádek 69 vám vyjde nulový.
      Společné části domu se nahrazují koeficinetem 1,2 uvedeného v řádku 96, tam se o nic víc nestaráte.

Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně, když tak se ještě ozvěte.

• 5. 1. 2007 22:25

Pet (neregistrovaný)

Také si nevím rady s daní za nemovitost. Byt nám byl převeden loni na základě smlouvy o převodu vlastnictví., spolu s ním i podíl na společných prostorách, a spoluvlastnický podíl na pozemku. Nevím ale jestli pozemek je celý zastavěný nebo ne. Na výpisu z katastru jsem zjistila jen celkovou výměrtu pozemku, ale ne zastavěnou plochu. Tu můžu ledy tak odhadnout. Když náhodou zjistím, že uvedený pozemek je celý zastavěný uvedu to do přiznání, a potom mi vyjde, celková výměra pozemku ř.210 0. Tím pádem i základ daně i celková daň z pozemku. Budu to vůbec do daňového přiznání uvádět?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).