Re: Kurzové rozdíly k částečným úhradám
>Dobrý večer,
>chci se zeptat, zda-li mohou vzniknout kurzové rozdíly
>i k částečným úhradám závazků popř. pohledávek.
>Jelikož jsem si našla opatření č. 281/89795/2001 účtová
>osnova a postupy účtování.
>
>Kurzové rozdíly podle odst. 4 lze pří postupném
>splácení pohledávek a závazků, při pohybech na účtech ve
>skupině 21, 22 a 26 vyúčtovat na vrub finančních nákladů
>a ve prospěch finančních výnosů až ke konci
>rozvahového dne nebo k jinému okamžiku, k němuž se sestavuje
>účetní závěrka. V ostatních případech se kurzové rozdíly
>účtují k okamžiku uskutečnění účetního případu.
>
>Prosím někoho o vysvětletní.
>Jelikož pak je dále napsáno, že uskutečněním účetního
>případu je úhrada závazků popř. pohledávky (ovšem není
>zde uvedeno, jestli je úhrada myšlená celková nebo
>částečná?)
>
Já účtuji kurzový rozdíl až při poslední úhradě a myslím, že je to tak správně.
>Díky moc za radu.
Částečné úhrady - konec roku
Ahojky Díky moc za radu, a ještě jeden dotaz, jak to pak provádíte na konci roku, když přeceníte pohl. popř. závazek, vznikne Vám kurzový rozdíl a v následujícím roce dojde k úhradě pohl. pop.ř závazků. --- dorovná se Vám správně účet 321? popř. 311
Re: Částečné úhrady - konec roku
V zásadě jsou dvě možnosti, obě musejí vyjít stejně. Buď k 1/1 zase ty kurzové rozdíly zrušíte a pak při doplacení účtujete "normálně" plnou částku kurz.rozdílu. Nebo nic k 1/1 nerušíte a při doplacení to doúčtujete tak, aby se vyrovnaly účty 311 či 321. Mně je bližší druhý způsob.
Re: Částečné úhrady - konec roku
A především je druhý případ správný. Kurzové rozdíly aktivní a pasivní byly zrušeny už před několika lety a od historických kurzů se přešlo k aktuálním (nejstarším kurzem by měl být kurz minulé uzávěrky).
A jen poznámka k částečným úhradám - §60/2 vyhl. č. 500/2002 Sb.:
"(2) Kursové rozdíly podle odstavce 1 lze při postupném splácení pohledávek a závazků a při pohybech na účtech v účtových skupinách 21, 22 a 26 vyúčtovat na vrub účtu finančních nákladů a ve prospěch účtu finančních výnosů až ke konci rozvahového dne nebo k jinému okamžiku, ke kterému se sestavuje účetní závěrka."
A pokud máte slušný program, dělá vše za Vás. Na Vás je "pouze" kontrola.
Vysvětlení pro paní LeuX
Paní LeoX, máte pravdu a vůbec s Vámi nechci vést spor, neboť si Vás velice vážím a souhlasím s Vámi. Jen chci dodat vysvětlivku k tomu rušení kurzových rozdílů (KR) k 1/1. Samozřejmě i ty rušené KR byly účtovány a následně zrušeny proti výsledkovým účtům. S "rušením" KR k 1/1 jsem se setkala v některých firmách (a dělají to tak dodnes) proto, že jejich účetní program chápe KR jako částečnou úhradu, a to i u těch faktur, které ještě vůbec zaplaceny nebyly. Takže bez vyrušení KR k 1/1 vycházely z programu matoucí sestavy neuhrazených faktur, neboť všechny fa s KR k 31/12 se zobrazovaly jako "částečně uhrazené". Proto si v těch firmách zvykli ty kurzové rozdíly k 1/1 zase zrušit, protože se jim s tím lépe pracuje. K uzávěrkovému dni to samozřejmě vyjde stejně z hlediska HV i daní. Proto se domnívám, že i tento způsob lze s přimhouřením obou očí akceptovat, protože výsledky to neovlivní a v těch firmách kdykoliv bez problémů získají rychlý přehled o faktických úhradách faktur. (Je to jen můj postřeh a nikomu ho nevnucuju, tak mě nekamenujte - toto paní LeoX nemyslím na Vás :-))
Re: Vysvětlení pro paní LeuX
V žádném případě nechci nikoho kamenovat, jen jsem upozornila na soulad s platnou účetní legislativou. Také se s tím rušením kurzových přepočtů setkávám, a patřičně je komentuji, neboť jsou možným zdrojem chyb. A auditor by příliš nadšený nebyl.
Ať si každý dělá jak myslí, pokud to dokáže "ukočírovat".
Na řešení takových příkladů se pak ukazují rozdíly mezi programy. No nic, asi nemá smysl v tom dále pokračovat, brala jsem svou původní poznámku jen jako postřeh k diskusi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2007 18:21
Dobrý večer,
chci se zeptat, zda-li mohou vzniknout kurzové rozdíly i k částečným úhradám závazků popř. pohledávek. Jelikož jsem si našla opatření č. 281/89795/2001 účtová osnova a postupy účtování.
Kurzové rozdíly podle odst. 4 lze pří postupném splácení pohledávek a závazků, při pohybech na účtech ve skupině 21, 22 a 26 vyúčtovat na vrub finančních nákladů a ve prospěch finančních výnosů až ke konci rozvahového dne nebo k jinému okamžiku, k němuž se sestavuje účetní závěrka. V ostatních případech se kurzové rozdíly účtují k okamžiku uskutečnění účetního případu.
Prosím někoho o vysvětletní.
Jelikož pak je dále napsáno, že uskutečněním účetního případu je úhrada závazků popř. pohledávky (ovšem není zde uvedeno, jestli je úhrada myšlená celková nebo částečná?)
Díky moc za radu.